Στα πρόθυρα… εγκεφαλικού η Τουρκία, τα αλλεπάλληλα «χαστούκια», αναφορικά με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Κυβέρνηση της Τρίπολης.
Μετά τον ΟΗΕ και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διεμήνυσε χτες το βράδυ ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι υπηρεσιακή και δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύει την Λιβύη με μακροχρόνιες συμφωνίες. Όπως ακριβώς είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι πέρα για πέρα παράνομο.
«Δεν μπορείτε να υπογράφετε μακροχρόνιες συμφωνίες. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν το κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αρνητική στάση των Αμερικανών στην Τουρκία για αναβάθμιση των F-16 της σε Viper, έχουν προκαλέσει δυσφορία στη γειτονική χώρα, καθώς απομονώνεται διαρκώς.
Τα παραπάνω οδηγούν την Τουρκία σε όλο και πιο επιθετική στάση προς την Ελλάδα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου να προκαλεί για μία ακόμη φορά στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων.
Ενώ η χώρα μας έχει το δικαίωμα από τα ναυτικά μίλια να επεκτείνει τα ύδατά της στα 12 (όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο), οι Τούρκοι επιμένουν να μην το δέχοναι.
Τουρκία: «Πόρτες» από παντού για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Σε απόγνωση ο Ερντογάν
Κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής αναφορικά με τα θέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «μπλοκάρει τον δρόμο για τη δικαιοσύνη».
Προειδοποιώντας κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως η Άγκυρα «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές αξιώσεις στον εναέριο χώρο είναι παράδοξες».
«Να ξεκαθαρίσω κάτι: όχι μόνο στα 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έστω κι ένα μίλι παραπάνω κι ας είναι μικρότερη η επέκταση. Δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα. Ισχύει και σήμερα η απόφαση που έχει πάρει το Κοινοβούλιο μας στις 8 Ιουνίου του 1995 ως απάντηση σε αυτήν απειλή», σημείωσε.
Συνέχισε, πάντως, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή πολέμου, αλλά για τη «διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας, η Τουρκία δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Διότι κατά την άποψη τους τα σύνορα πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας. Η δική μας θέση είναι η υφαλοκρηπίδα να καθοριστεί μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών και να μην δοθεί υφαλοκρηπίδα στα νησιά».
Έπειτα, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Όπως είπε, με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος.
«Όμως, από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. 16 από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο απστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Επιμένοντας στον ίδιο τόνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε μάλιστα εν αμφιβόλω την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που δεν παραχωρήθηκαν – όπως είπε – με τις συνθήκες.
«Εμείς, από την κρίση των Ιμίων το 1996, λέμε το εξής στην Ελλάδα. Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις συνθήκες. Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα – μαζί με τα άλλα θέματα – είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα, κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα», υποστήριξε.