ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Σκοπεύει γεμίσει με Hürjet το Anadolu

Τουρκία: Σκοπεύει γεμίσει με Hürjet το Anadolu η Άγκυρα, μετά την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 λόγω των κυρώσεων.

Τουρκία: Σκοπεύει γεμίσει με Hürjet το Anadolu η Άγκυρα, μετά την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 λόγω των κυρώσεων.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τουρκία: Σκοπεύει γεμίσει με Hürjet το Anadolu η Άγκυρα, μετά την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 λόγω των κυρώσεων CAATSA που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καθηγητής Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι το Anadolu σχεδιάζεται να μετατραπεί σε αεροπλανοφόρο που θα φέρει το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης Bayraktar TB-3, θέμα που είχε καλύψει ειδικά το sportime.gr.

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισμαήλ Ντεμίρ έκανε λόγο για αλλαγή σχεδίων των τουρκικών αεροσκαφών Hürjet ώστε να μπορούν να απογειωθούν και από το τουρκικό μίνι – αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας το Hürjet μπορεί πλέον να προσγειωθεί και να απογειωθεί από έναν αερομεταφορέα και να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του τουρκικού ναυτικού.

Η TAI στοχεύει στην ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής πρόσθετων σε παγκόσμια κλίμακα και στην ανάπτυξη διαφορετικών κοινών παραγωγών που σχετίζονται με το σχεδιασμό και την παραγωγή.

Το Hürjet είχε αρχικά σχεδιαστεί ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος αλλά θα μπορούσε να αναλάβει μάχημο ρόλο με την τοποθέτηση πυραύλων και άλλων όπλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα στοχευθούν κυρίως έργα αναφορικά με το τουρκικό εθνικό μαχητικό, δορυφόρους, UAV και τα Hürjet.

Η μέθοδος Additive Manufacturing επιτρέπει την παραγωγή τρισδιάστατων εξαρτημάτων με την τοποθέτηση των δομικών εξαρτημάτων του αεροσκάφους χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004 (σ.σ. προ νόμου CAATSA).

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλει και άλλους ρωσικούς S-400

Ισραήλ: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των πυραύλων Barak ER – Διαλύουν τα Bayraktar

Τουρκία: Σκοπεύει γεμίσει με Hürjet το Anadolu

Exit mobile version