Τουρκία: Τελικά αντέδρασε στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλία η Άγκυρα αφού πρώτα σκέφτηκε όλα τα… ενδεχόμενα.
θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αργοπορημένη η αντίδραση της Τουρκίας, αναφορικά με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.
Η Άγκυρα, την 1η Οκτωβρίου δήλωσε για την συγκεκριμένη συμφωνία πως είναι πιθανό να «απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην ανατολική Μεσόγειο.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικων έκανε λόγο για προσπάθεια από την Αθήνα «απομόνωσης της Τουρκίας, αντί για συνεργασία» ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας «προβληματική» που «πιθανόν να βλάψει την ίδια και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη».
«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο», τόνισε η τουρκική διπλωματία.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε ξανά την Αθήνα ότι επιδιώκει ένα «μάταιο όνειρο», σε μια προσπάθεια να «κάνει την Τουρκία να αποδεχτεί τα αιτήματά της» μέσω «διμερών στρατιωτικών συμμαχιών».
Η Γαλλία και η Ελλάδα είχαν ήδη δεσμευτεί με ρήτρα αμοιβαίας άμυνας λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ ενώ το άρθρο 42-7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να «βοηθήσουν με κάθε μέσο» σε περίπτωση που κάποιο μέλλος είναι στόχος «ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του».
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι δεσμευτική αφού δεν αφορά ουδέτερα κράτη και δεν είναι αυτόματη, σημειώνει το opex360.com.
Όπως αναφέρεται, δεν προσδιορίζει τα μέσα που μπορούν να εφαρμοστούν, αφού η «βοήθεια μπορεί να λάβει τη μορφή οικονομικής βοήθειας ή απλής άδειας πτήσης».