Τουρκία: Το Κρεμλίνο βρήκε ξαφνικά φυτοφάρμακα στα τουρκικά φρούτα – Πληρώνει τα Bayraktar η Άγκυρα
Η Τουρκία αρνήθηκε να είναι η «ασπίδα» της Ουκρανίας. Η Άγκυρα προέτρεψε το Κίεβο να μην αναμειχθεί στις διαφορές του με τη Μόσχα.Η Τουρκία προέτρεψε την ουκρανική ηγεσία να μην απευθύνεται πλέον στο θέμα της «καταγωγής» αυτών των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που στέλνει το Κίεβο στη ζώνη σύγκρουσης.
Η δήλωση έγινε με φόντο τις τριβές που προέκυψαν μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για το drone Bayraktar που «εντοπίστηκε» στο Ντονμπάς.
Το Κρεμλίνο επεσήμανε τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και η Rospotrebnadzor βρήκε ξαφνικά φυτοφάρμακα στα τουρκικά φρούτα.
Οι ειδικοί που πήραν συνέντευξη από το NEWS.ru πιστεύουν ότι η Άγκυρα δεν θα θέλει να εμπλακεί σε μια κλιμάκωση γύρω από το Ντονμπάς, αλλά θα συνεχίσει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το Κίεβο.
Δήλωση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Όταν μια χώρα αποκτά οποιοδήποτε αμυντικό όπλο από εμάς ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, παύει να είναι τουρκική, ρωσική ή ουκρανική. Δηλαδή, μόλις αυτοί (οι Ουκρανοί) αγόρασαν όπλα από εμάς, έπαψε να είναι τουρκικά. Αν και παράγεται στην Τουρκία, ανήκει πλέον στην Ουκρανία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Τουρκία – Ουκρανία: «Να μη γίνονται δημόσιες σχέσεις»
Από την άλλη, ο επικεφαλής της τουρκικής πλευράς επεσήμανε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα της Τουρκίας σε τέτοιες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η Άγκυρα έχει συναντήσει εντελώς διαφορετικά όπλα. Συμπεριλαμβανομένων συχνά ρωσικών.
Η επιδεικτική χρήση τουρκικών UAV στο Ντονμπάς προκάλεσε διφορούμενη αντίδραση στο ίδιο το Κίεβο. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν, η χώρα δεν πρέπει να κάνει δημόσιες σχέσεις, επειδή λαμβάνει όπλα από το εξωτερικό.
Το γεγονός ότι η Άγκυρα και το Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή κορβετών και επιθετικών UAV έγινε γνωστό στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Το 2019, η ουκρανική πλευρά αγόρασε και δοκίμασε το Bayraktar. Το οποίο σχεδίαζε να εξοπλίσει με βόμβες υψηλής ακρίβειας MAM-L από την τουρκική εταιρεία Roketsan.
Μνημόνιο για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και δοκιμών στην περιοχή του Κιέβου για την εξυπηρέτηση του UAV Bayraktar συνήφθη στα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και της εταιρείας Bayraktar Savunma. Και στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Ταράν ενημέρωσε ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επισημοποιούν τον χώρο όπου θα κατασκευαστεί αυτό το κέντρο εξυπηρέτησης.
Το πέρασμα των ρωσικών «κόκκινων γραμμών» ήταν το γεγονός ότι στις 26 Οκτωβρίου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AF) χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον μηχανισμό Bayraktar στο Donbass. Ο διοικητής των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Σεργκέι Νάεφ, διευκρίνισε ότι τα τουρκικά UAV απογειώνονται πάντα με πυρομαχικά μάχης και χρησιμοποιούνται σε εκείνα τα μέρη «όπου χρειάζεται ενίσχυση».
Μετά από αυτό, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η προμήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κίεβο «θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη γραμμή επαφής».
Από τις 29 Οκτωβρίου, η Rospotrebnadzor ανέστειλε προσωρινά την εισαγωγή τουρκικών μανταρινιών από τον προμηθευτή Fikret Degirmenci στη Ρωσία, εξηγώντας το από την υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων. Η χρονική στιγμή της σχετικής εντολής έδωσε αφορμή στα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για επιστροφή στην «πρακτική των πολιτικών απαγορεύσεων».