ENGINE POWER

Το πρώτο κατασκευασμένο αυτοκίνητο της Formula E από ηλεκτρονικά απόβλητα

Formula E από ηλεκτρονικά απόβλητα: iphone, xειριστήρια Nintendo, ακουστικό Sony VR, ηλεκτρική μυγοσκόπηση, ραδιόφωνο, πιστόλι τιμολόγησης και με χιλιάδες άλλα απόβλητα ηλεκτρονικά κατασκευάσανε την πρώτη Formula E
Το πρώτο κατασκευασμένο αυτοκίνητο της Formula E από ηλεκτρονικά απόβλητα

Το πρώτο αυτοκίνητο της Formula E κατασκευασμένο από ηλεκτρονικά απόβλητα που παρουσιάστηκε στο Cop28

Formula E από ηλεκτρονικά απόβλητα Το πρώτο αυτοκίνητο της Formula E κατασκευασμένο από ηλεκτρονικά απόβλητα παρουσιάστηκε στο Cop28 στο Ντουμπάι των ΗΑΕ.

Το μονοθέσιο αποκαλύφθηκε από την ομάδα της Formula E Envison Racing τον Ιούλιο του 2023 και θα εκτεθεί για ολόκληρο το συνέδριο για το κλίμα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Το αυτοκίνητο που μπορεί να οδηγηθεί, με το όνομα Recover-e, είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικά απορρίμματα, όπως ατμούς, iPhone και επιδιορθωμένες πλακέτες κυκλωμάτων, δωρεά από νέους και φιλανθρωπικούς εταίρους.

Η Envision Racing σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για να «προβάλει ευρύτερα το άθλημα της Formula E και τη δύναμή του να επηρεάζει την κλιματική αλλαγή».

Απορριπτόμενα iPhone , ατμιστές, μυγοσκόπηση και ένα ραδιόφωνο της δεκαετίας του 1950 σχηματίζουν το Recover-E, ένα αντίγραφο αγωνιστικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικά απόβλητα από το στούντιο σχεδιασμού του Μάντσεστερ Lazerian .

to-proto-kataskevasmeno-aftokinito-tis-formula-e-apo-ilektronika-apovlita-recover-e-car-lazerian-liam-hopkins-envision-racing-dezeen

Φόρμουλα Ε από ηλεκτρονικά απόβλητα παρουσιάστηκε στο Cop28 στο Ντουμπάι των ΗΑΕ

Formula E από ηλεκτρονικά απόβλητα Με ανάθεση από την ομάδα της Formula E Envision Racing για να τονίσει το αυξανόμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, το Recover-E χρησιμοποιεί ένα τροποποιημένο σύστημα μετάδοσης κίνησης που έχει ληφθεί από ένα αμαξάκι στην παραλία για να του επιτρέπει να οδηγεί με χαμηλές ταχύτητες.

Καθημερινά αντικείμενα είναι διάσπαρτα σε όλο το αυτοκίνητο, όπως το φωτοστέφανο του οδηγού από χειριστήρια Nintendo Wii, ένα ακουστικό Sony VR και μια ηλεκτρική μυγοσκόπηση.

Ένα πιστόλι τιμολόγησης λειτουργεί ως φως φρένων, ενώ ένα ραδιόφωνο της δεκαετίας του 1950 σχηματίζει την κεραία του ραντάρ στην κορυφή του αυτοκινήτου.

«Μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους πόσα απόβλητα περνάμε όλοι, αλλά όταν τα παίρνετε και τα μετατρέπετε σε κάτι άλλο, γίνεται αυτό το όχημα για να αρχίσει να ενεργοποιεί το μυαλό των ανθρώπων και να τους κάνει πραγματικά να σκεφτούν αυτά τα πράγματα», ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Lazerian Liam Hopkins είπε ο Dezeen.

«Για μένα ήταν ένα όμορφο έργο να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι που θα φτάσει σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, για να τους φέρω αυτό το θέμα με έναν τρόπο που να μην το πιέζει».

χεδιασμένο και κατασκευασμένο από το στούντιο Lazerian του Manchester, το έργο ανατέθηκε για να τονίσει το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων προβλέπεται να φτάσει τους 75 εκατομμύρια τόνους έως το 2030 , με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών .

Τα είδη για το έργο Recover-E προέρχονται εξ ολοκλήρου από δωρεές από μαθητές του Μάντσεστερ και την τοπική εταιρεία εμπορίου τεχνολογίας Music Magpie , η οποία τα θεωρούσε μη επισκευάσιμα.

Μετά τη συλλογή των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ο Χόπκινς τα χώρισε σε διαφορετικά υλικά, υφές και χρώματα για να αποφασίσει πού θα χρησιμοποιηθεί κάθε αντικείμενο στο όχημα.

«Ήθελα πραγματικά να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να χωρίσουν τα πράγματα», εξήγησε ο Χόπκινς. «Με τον τρόπο που σχεδιάζονται τα πράγματα, έχουμε μάθει να μην μπλέκουμε – δεν ενθαρρύνεται για τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν πράγματα και να προσπαθούν να τα επισκευάσουν, έχουμε κυριολεκτικά μετατραπεί σε μια κοινωνία που πετάμε».

«Ενώ όλοι μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά από το να χωρίσουμε κάτι», συνέχισε. «Βλέπουμε πώς φτιάχνονται τα πράγματα, ποια υλικά, πώς το ένα πράγμα συνδέεται με το άλλο, μπορούμε να φτιάξουμε κάτι άλλο από αυτό, να το επισκευάσουμε».

to-proto-kataskevasmeno-aftokinito-tis-formula-e-apo-ilektronika-apovlita-recover-e-car-lazerian-liam-hopkins-envision-racing-dezeen

Φόρμουλα Ε από ηλεκτρονικά απόβλητα: κυριαρχούν τα τηλέφωνα σε σχετικά καλή κατάσταση με εμφανές το εξωτερικό τους περίβλημα, με μια σειρά από LED

Formula E από ηλεκτρονικά απόβληταΗ ιδέα του Hopkins ήταν το αυτοκίνητο να έχει την όψη ότι ξεχωρίζει από μπροστά προς τα πίσω

Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε για να δίνει την εντύπωση ότι σταδιακά αποσυντίθεται από μπροστά προς τα πίσω.

«Ήθελα να έχω αυτή την αφήγηση πίσω της όπου ουσιαστικά αποκαλύπτει το εσωτερικό των απορριμμάτων», είπε.

Στη μύτη και στα μπροστινά σπόιλερ του αυτοκινήτου κυριαρχούν τα τηλέφωνα σε σχετικά καλή κατάσταση με εμφανές το εξωτερικό τους περίβλημα, με μια σειρά από LED να τρέχουν από κάτω και όταν ανάβουν οι συσκευές να φαίνονται αναμμένες.

«Καθώς αρχίζουμε να πηγαίνουμε πίσω, είναι σαν να αρχίζει να ρίχνει τα στρώματά του», είπε ο Χόπκινς.

«Έτσι, καθώς προχωράμε, γίνεται το κάτω μέρος των τηλεφώνων, το κάτω μέρος των MacBook και των φορητών υπολογιστών – η μέση του αυτοκινήτου είναι όλες αυτές οι πλακέτες κυκλωμάτων», συνέχισε.

“Και μετά καθώς φτάνουμε στο πίσω μέρος, κυριολεκτικά εξαρτάται από τα εξαρτήματα. Έχουμε τις επαγωγικές χρεώσεις από τηλέφωνα, έχουμε τα καλώδια, έχουμε οθόνες. Έτσι ήθελα να μεταφέρει αυτό το μήνυμα αυτών των πραγμάτων που διαλύονται».

Formula E από ηλεκτρονικά απόβληταΜια σειρά από LED κάτω από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου φαίνεται ότι τα iPhone είναι ακόμα λειτουργικά

Οι αναθυμιάσεις μιας χρήσης, μερικά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόλις δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από την κατασκευή του αυτοκινήτου, αποτελούν επίσης μέρος των εξαρτημάτων του αυτοκινήτου. Υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια από τα ηλεκτρικά προϊόντα νικοτίνης πετιούνται κάθε εβδομάδα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Ο Χόπκινς πιστεύει ότι οι ατμοί μιας χρήσης, με τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου τους που δεν επαναφορτίζονται, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της προβληματικής σχέσης της κοινωνίας με τα ηλεκτρονικά προϊόντα.

«Έχουμε ένα πρόβλημα τώρα όπου είναι τόσο εύκολο να αγοράσεις πράγματα τόσο φθηνά και δεν υπάρχει καμία αξία σε αυτό», υποστήριξε. «Το χρησιμοποιείς για πέντε λεπτά, μια ώρα και μετά απορρίπτεται όταν υπάρχει ακόμα πολύ περισσότερη ζωή σε αυτά τα πράγματα».

«Υπήρχε κάποιος ωραίος συμβολισμός πίσω από αυτό το όχημα που κινούνταν γρήγορα και την κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς στην οποία βρισκόμαστε όλοι, και ελπίζω ότι όσο όμορφο είναι να το βλέπεις, είναι επίσης τρομακτικό να το σκέφτεσαι», είπε. συνεχίζεται.

to-proto-kataskevasmeno-aftokinito-tis-formula-e-apo-ilektronika-apovlita-recover-e-car-lazerian-liam-hopkins-envision-racing-dezeen

Η Φόρμουλα Ε από ηλεκτρονικά απόβλητα σε δράση στο Ντουμπαι

Formula E από ηλεκτρονικά απόβληταΤο αυτοκίνητο μπορεί να κινείται χάρη σε ένα τροποποιημένο σύστημα μετάδοσης κίνησης που προέρχεται από ένα ηλεκτρικό αμαξάκι παραλίας

Τα έργα του Hopkins έχουν συχνά εξερευνήσει την επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας προηγούμενης συνεργασίας με την Envision Racing για την κατασκευή ενός μη οδηγούμενου αντιγράφου του αυτοκινήτου της Formula E από πλαστικά απόβλητα , αλλά το Recover-E είναι το πρώτο του που επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε την παραμονή του e-prix του Λονδίνου στο κέντρο ExCel στα τέλη Ιουλίου και θα εκτεθεί σε μια σειρά εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 , προτού αποσυναρμολογηθεί για ανακύκλωση.

Το πρωτάθλημα αγώνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων Formula E ανακηρύχθηκε το πρώτο παγκόσμιο άθλημα με μηδενικό καθαρό, βάσει αξιολόγησης της εταιρείας συμβούλων βιωσιμότητας Quantis .

Άλλα έργα που προβλήθηκαν προηγουμένως στο Dezeen που επιδιώκουν να επιστήσουν την προσοχή στο θέμα των ηλεκτρονικών αποβλήτων περιλαμβάνουν μια καρέκλα από πεταμένους φορητούς υπολογιστές , έπιπλα που δημιουργούνται από ηλεκτρονικά σκούτερ που έχουν πεταχτεί σε ένα δίκτυο καναλιών και πλακάκια που παράγονται από ανακυκλωμένο γυαλί φούρνου .

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το πρώτο κατασκευασμένο αυτοκίνητο της Formula E από ηλεκτρονικά απόβλητα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Κοντιζάς

Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα από τον κόσμο της μηχανοκίνησης αλλά κατάφερε να τον ενώσει στη μεγαλύτερη γιορτή της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα στο Motor Festival και να δημιουργήσει την μοναδική τηλεοπτική εκπομπή το Engine Power που προβάλει καθημερινά αθλητές, καθημερινούς ήρωες και πρωταγωνιστές πανελλαδικά. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να νιώθει τίποτα, να νιώθει μηδέν, μπροστά στο μεγαλείο του χώρου και την αστείρευτη αγάπη του κόσμου για την μηχανοκίνηση. Σας παρουσιάζουμε τον Mr Zero... Μιχαήλ Κοντιζά!