1781: Η στιγμή που άλλαξε τον ουρανό για πάντα – Η απίστευτη ιστορία του Ουρανού
Ο Ουρανός, ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε το 1781, σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης αστρονομίας.Ο πλανήτης Ουρανός, ο έβδομος από τον Ήλιο, υπήρξε η πρώτη ανακάλυψη πλανήτη στην ιστορία της αστρονομίας που έγινε με τη χρήση τηλεσκοπίου, το 1781. Η ιστορία της ανακάλυψής του είναι συναρπαστική και σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στην κατανόηση του σύμπαντος.
Η ανακάλυψη έγινε από τον Άγγλο αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ, ο οποίος παρατηρούσε τον νυχτερινό ουρανό χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο που είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Στις 13 Μαρτίου του 1781, εντόπισε ένα ασυνήθιστο ουράνιο σώμα που δεν έμοιαζε με τα άστρα που γνώριζε. Αρχικά, πίστεψε ότι επρόκειτο για κομήτη λόγω της αμυδρής του λάμψης και της φαινομενικής του κίνησης. Μετά από εβδομάδες παρατηρήσεων και μαθηματικών υπολογισμών, κατέληξε ότι επρόκειτο για έναν νέο πλανήτη, πολύ πέρα από τον Κρόνο.
Η ανακάλυψη του Ουρανού ήταν επαναστατική, καθώς ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε από τον άνθρωπο από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Μέχρι τότε, όλοι οι γνωστοί πλανήτες – Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας και Κρόνος – ήταν ορατοί με γυμνό μάτι και γνωστοί από την αρχαιότητα. Ο Ουρανός, λόγω της απόστασής του και της χαμηλής φωτεινότητάς του, δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ προηγουμένως.
Η ανακάλυψη του Ουρανού επηρέασε βαθιά την επιστήμη. Αστρονόμοι από όλο τον κόσμο επιβεβαίωσαν ότι ο νέος πλανήτης είχε κυκλική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, όπως και οι άλλοι πλανήτες, γεγονός που ενίσχυσε τις θεωρίες του Κοπέρνικου για την ηλιοκεντρική φύση του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, η ύπαρξη του Ουρανού έδειξε ότι υπήρχαν πολλά ακόμη που δεν γνωρίζαμε για το διάστημα.
Ο Χέρσελ πρότεινε αρχικά να ονομαστεί ο πλανήτης “Γεωργιανός Αστήρ”, προς τιμήν του βασιλιά Γεωργίου Γ’ της Αγγλίας, αλλά τελικά επικράτησε το όνομα “Ουρανός”, από τον αρχαίο ελληνικό θεό του ουρανού, ώστε να διατηρηθεί η παράδοση των ονομάτων με βάση την ελληνική μυθολογία.
Η ανακάλυψη του Ουρανού ήταν μόνο η αρχή. Οι μετέπειτα παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι ο πλανήτης περιστρέφεται “ξαπλωμένος” στον άξονά του, κάτι μοναδικό στο ηλιακό μας σύστημα, και ότι περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων και δεκάδες φεγγάρια. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίζουν να γοητεύουν τους επιστήμονες μέχρι σήμερα.