EXTRATIME

5 λέξεις που μπορείς να πεις σε κυριλέ εστιατόριο για να το παίξεις ειδικός και να εντυπωσιάσεις

Το να φας σε ένα κυριλέ εστιατόριο είναι εμπειρία. Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις, μάθε αυτές τις 5 λέξεις που θα σε κάνουν να ακούγεσαι σαν ειδικός.
5 λέξεις που μπορείς να πεις σε κυριλέ εστιατόριο για να το παίξεις ειδικός και να εντυπωσιάσεις

Το να φας σε ένα ακριβό, πολυτελές εστιατόριο δεν είναι μόνο θέμα γεύσης—είναι και θέμα στάσης. Οι σερβιτόροι συχνά χρησιμοποιούν όρους που μοιάζουν βγαλμένοι από άλλο λεξιλόγιο, ενώ οι γνώστες της γαστρονομίας μπορούν με λίγες μόνο λέξεις να ξεχωρίσουν. Αν θέλεις να κλέψεις τις εντυπώσεις, είτε στο ραντεβού σου είτε σε ένα επαγγελματικό δείπνο, αυτές οι πέντε λέξεις θα σε κάνουν να μοιάζεις με ειδικό, ακόμα κι αν δεν ξέρεις πώς να κρατήσεις σωστά το πιρούνι του ψαριού.

Umami – Αυτή η ιαπωνική λέξη αναφέρεται στην πέμπτη βασική γεύση, πέρα από το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Χρησιμοποίησέ τη όταν δοκιμάζεις κάτι πλούσιο σε γλουταμινικό νάτριο, όπως μια παλαιωμένη παρμεζάνα ή έναν ζωμό μανιταριών, και σχολίασε ότι έχει «ωραίο umami». Ο σεφ θα χαρεί και η παρέα σου θα νομίσει ότι έχεις εκπαιδευμένο ουρανίσκο.

Mise en place – Πρόκειται για μια γαλλική φράση που σημαίνει «τα πάντα στη θέση τους» και χρησιμοποιείται για την προετοιμασία της κουζίνας. Αν θέλεις να ακούγεσαι επαγγελματίας, μπορείς να σχολιάσεις πόσο άψογο είναι το mise en place του εστιατορίου, ειδικά αν βλέπεις ότι οι σερβιτόροι δουλεύουν συντονισμένα και η κουζίνα λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις.

Degustation – Είναι η πιο ψαγμένη λέξη για ένα γευσιγνωστικό μενού πολλών πιάτων, όπου κάθε πιάτο παρουσιάζει μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία. Αν το εστιατόριο προσφέρει degustation menu, μπορείς να ρωτήσεις αν συνοδεύεται με wine pairing. Θα δείξεις ότι ξέρεις να απολαμβάνεις το φαγητό όπως οι γκουρμέ πελάτες.

Mouthfeel – Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συχνά στη γευσιγνωσία κρασιού και φαγητού για να περιγράψει την αίσθηση που αφήνει κάτι στο στόμα. Αντί να πεις ότι κάτι είναι απλά «νόστιμο», μπορείς να σχολιάσεις πως έχει ενδιαφέρον mouthfeel—κρεμώδες, τραγανό ή βελούδινο. Αμέσως θα ακούγεσαι σαν επαγγελματίας κριτικός φαγητού.

Brunoise – Αν θέλεις να δείξεις ότι ξέρεις τις τεχνικές μαγειρικής, παρατήρησε την κοπή των λαχανικών στο πιάτο σου. Αν είναι κομμένα σε πολύ μικρούς, συμμετρικούς κύβους, μπορείς να αναφέρεις ότι η brunoise είναι εξαιρετική. Οι επαγγελματίες σεφ θα καταλάβουν ότι μιλάς τη γλώσσα τους.

Με αυτές τις πέντε λέξεις, δεν χρειάζεται να είσαι σεφ ή σομελιέ για να εντυπωσιάσεις στο επόμενο δείπνο σου. Λίγη αυτοπεποίθηση και μερικές καλοδιαλεγμένες γαστρονομικές αναφορές αρκούν για να δείξεις ότι ξέρεις να εκτιμάς το καλό φαγητό σαν αληθινός ειδικός.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Πως βγήκε το γλυκό Αρμενοβιλ και τι σημανει το ονομα του;

Πως βγήκε το γλυκό Αρμενοβιλ και τι σημανει το ονομα του;

Από τα σαλόνια του Παρισιού στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, το Αρμενοβίλ διένυσε μια εκπληκτική διαδρομή

ExtraTime
ExtraTime: Μας πίνουν το αίμα κάθε καλοκαίρι, είναι κάπου χρήσιμα τα κουνούπια σε αυτόν τον πλανήτη;

Μας πίνουν το αίμα κάθε καλοκαίρι, είναι κάπου χρήσιμα τα κουνούπια σε αυτόν τον πλανήτη;

Μας ενοχλούν και μεταδίδουν ασθένειες, αλλά τα κουνούπια έχουν σημαντικό ρόλο στη φύση.

ExtraTime
ExtraTime: Το κορυφαίο τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου το έγραψε μια γυναίκα θρύλος 75 χρονών

Το κορυφαίο τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου το έγραψε μια γυναίκα θρύλος 75 χρονών

Μια γυναίκα-θρύλος του λαϊκού τραγουδιού, η Ζωή Νάχη, έγραψε στα 75 της το «Υπάρχει Λόγος»

ExtraTime
ExtraTime: Από πού πήρε το όνομά της η οδός Μέρλιν; Έχει κάποια σχέση με τον μάγο ή τα πορτοκάλια;

Από πού πήρε το όνομά της η οδός Μέρλιν; Έχει κάποια σχέση με τον μάγο ή τα πορτοκάλια;

Η οδός Μέρλιν στην Αθήνα δεν έχει σχέση με μαγεία ή εσπεριδοειδή, αλλά με έναν Βρετανό τραπεζίτη που βοήθησε την Ελλάδα τον 19ο αιώνα.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί το Wagyu μπορεί να είναι A5, C1, B3 και τέλος πάντων τι είναι το Wagyu και γιατί είναι τόσο ακριβό;

Γιατί το Wagyu μπορεί να είναι A5, C1, B3 και τέλος πάντων τι είναι το Wagyu και γιατί είναι τόσο ακριβό;

Το Wagyu δεν είναι απλώς κρέας – είναι εμπειρία. Μάθε γιατί το ιαπωνικό μοσχάρι είναι τόσο ακριβό, τι σημαίνουν οι κατηγορίες A5, C1, B3

ExtraTime
ExtraTime: Δεν ήταν μόνο ο πατέρας της Αλίκης. Έπαιξε σε περισσότερες από κάθε άλλον ταινίες

Δεν ήταν μόνο ο πατέρας της Αλίκης. Έπαιξε σε περισσότερες από κάθε άλλον ταινίες

Ο Λαυρέντης Διανέλλος δεν ήταν μόνο ο πατέρας της Αλίκης στο Το πιο λαμπρό αστέρι.

ExtraTime
ExtraTime: «Καρδιά μου μόνη»: Δεν γράφτηκε για το λόγο που νομίζεις

«Καρδιά μου μόνη»: Δεν γράφτηκε για το λόγο που νομίζεις

«Νομίζεις ότι είναι ερωτικό τραγούδι; Δεν είναι»

ExtraTime
Κοινωνία: Τέμπη: Απίστευτη δήλωση Συρίγου – «Μακάρι το 2043 να έχουμε ασφαλή τρένα και να λέμε ότι ο χαμός τους έγινε αφορμή για να ξυπνήσουμε»

Τέμπη: Απίστευτη δήλωση Συρίγου – «Μακάρι το 2043 να έχουμε ασφαλή τρένα και να λέμε ότι ο χαμός τους έγινε αφορμή για να ξυπνήσουμε»

Αδιανόητη δήλωση από τον βουλευτή της ΝΔ, που προσβάλλει τους 57 νεκρούς εμφανίζοντας τους ως απαραίτητη θυσία για σύγχρονο σιδηρόδρομο

Κοινωνία
Κοινωνία: Ακόμα να παραιτηθεί ο Νίκος Τσάφος; – Δεν μαζεύονται με τίποτα οι τουρκόφιλες θέσεις του – Αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου ακόμα και σε άρθρο!

Ακόμα να παραιτηθεί ο Νίκος Τσάφος; – Δεν μαζεύονται με τίποτα οι τουρκόφιλες θέσεις του – Αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου ακόμα και σε άρθρο!

Σε πλήθος αναρτήσεων, αλλά ακόμα και σε εκτενές άρθρο είχε αναπτύξει τις ανθελληνικές θέσεις του ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος

Κοινωνία
ExtraTime: Είναι άλλο η πορεία μιας χρονιάς κι άλλο ένας τελικός

Είναι άλλο η πορεία μιας χρονιάς κι άλλο ένας τελικός

Εκεί μετράνε άλλα πράγματα…

ExtraTime
ExtraTime: Το κλασικό συγκρότημα με το «ηλίθιο όνομα» που κάνει δεύτερη καριέρα

Το κλασικό συγκρότημα με το «ηλίθιο όνομα» που κάνει δεύτερη καριέρα

Δημιουργήθηκαν το 1977 – Μετρούν 6 δισεκατομμύρια στριμ την τελευταία δεκαετία.

ExtraTime
Κοινωνία: Δις ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Επιτέλους δικαίωση για τα 3 αγγελούδια – Επιτέλους μια φωτεινή μέρα για τη δικαιοσύνη

Δις ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Επιτέλους δικαίωση για τα 3 αγγελούδια – Επιτέλους μια φωτεινή μέρα για τη δικαιοσύνη

Δικαιώθηκαν οι αδικοχαμένες ψυχούλες - Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα πως η 36χρονη μητέρα, δολοφόνησε και τα δύο μικρότερα παιδιά της

Κοινωνία
ExtraTime: Ήξερες ότι ο πασίγνωστος πράσινος κώδικας του Matrix είναι συνταγή για σούσι;

Ήξερες ότι ο πασίγνωστος πράσινος κώδικας του Matrix είναι συνταγή για σούσι;

Ο χαρακτηριστικός πράσινος κώδικας του Matrix είναι γεμάτος ιαπωνικά σύμβολα

ExtraTime
ExtraTime: Πώς μύριζε ο Ναπολέων;

Πώς μύριζε ο Ναπολέων;

Ο Ναπολέων είχε μια εμμονή με το άρωμα του. Έλουζε τον εαυτό του με Eau de Cologne, χρησιμοποιώντας μέχρι και 50 μπουκάλια τον μήνα.

ExtraTime
Κοινωνία: Πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου;

Πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου;

Η ΝΙΚΗ έχει ήδη αποφασίσει ποιον στηρίζει. Αλλά πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου.

Κοινωνία
ExtraTime: Γιατί ο Ισίδωρος της Σεβίλης παραλίγο να γίνει ο Άγιος του Ίντερνετ από το Βατικανό

Γιατί ο Ισίδωρος της Σεβίλης παραλίγο να γίνει ο Άγιος του Ίντερνετ από το Βατικανό

Ο Ισίδωρος της Σεβίλης, ο λόγιος που κατέγραψε όλη τη γνώση του Μεσαίωνα, παραλίγο να ανακηρυχθεί από το Βατικανό ως ο προστάτης άγιος του Ίντερνετ

ExtraTime
ExtraTime: Η ανατριχιαστική περιγραφή από το Γεφύρι της Άρτας με τα ανθρώπινα κεφάλια και τα άψυχα κορμιά

Η ανατριχιαστική περιγραφή από το Γεφύρι της Άρτας με τα ανθρώπινα κεφάλια και τα άψυχα κορμιά

Το Γεφύρι της Άρτας δεν ήταν πάντα σύμβολο ομορφιάς και τέχνης. Σε σκοτεινές εποχές, οι καμάρες του στολίζονταν με τα κεφάλια εκτελεσμένων

ExtraTime
ExtraTime: Eισπνέει μια σκόνη και να φτερνίζεται, ο υπάλληλος του Έντισον που έμεινε στην ιστορία

Eισπνέει μια σκόνη και να φτερνίζεται, ο υπάλληλος του Έντισον που έμεινε στην ιστορία

Το 1894, ο Τόμας Έντισον κατέγραψε την "Fred Ott's Sneeze", μια από τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες,

ExtraTime