5 λέξεις που μπορείς να πεις σε κυριλέ εστιατόριο για να το παίξεις ειδικός και να εντυπωσιάσεις
Το να φας σε ένα κυριλέ εστιατόριο είναι εμπειρία. Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις, μάθε αυτές τις 5 λέξεις που θα σε κάνουν να ακούγεσαι σαν ειδικός.
Το να φας σε ένα ακριβό, πολυτελές εστιατόριο δεν είναι μόνο θέμα γεύσης—είναι και θέμα στάσης. Οι σερβιτόροι συχνά χρησιμοποιούν όρους που μοιάζουν βγαλμένοι από άλλο λεξιλόγιο, ενώ οι γνώστες της γαστρονομίας μπορούν με λίγες μόνο λέξεις να ξεχωρίσουν. Αν θέλεις να κλέψεις τις εντυπώσεις, είτε στο ραντεβού σου είτε σε ένα επαγγελματικό δείπνο, αυτές οι πέντε λέξεις θα σε κάνουν να μοιάζεις με ειδικό, ακόμα κι αν δεν ξέρεις πώς να κρατήσεις σωστά το πιρούνι του ψαριού.
Umami – Αυτή η ιαπωνική λέξη αναφέρεται στην πέμπτη βασική γεύση, πέρα από το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Χρησιμοποίησέ τη όταν δοκιμάζεις κάτι πλούσιο σε γλουταμινικό νάτριο, όπως μια παλαιωμένη παρμεζάνα ή έναν ζωμό μανιταριών, και σχολίασε ότι έχει «ωραίο umami». Ο σεφ θα χαρεί και η παρέα σου θα νομίσει ότι έχεις εκπαιδευμένο ουρανίσκο.
Mise en place – Πρόκειται για μια γαλλική φράση που σημαίνει «τα πάντα στη θέση τους» και χρησιμοποιείται για την προετοιμασία της κουζίνας. Αν θέλεις να ακούγεσαι επαγγελματίας, μπορείς να σχολιάσεις πόσο άψογο είναι το mise en place του εστιατορίου, ειδικά αν βλέπεις ότι οι σερβιτόροι δουλεύουν συντονισμένα και η κουζίνα λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις.
Degustation – Είναι η πιο ψαγμένη λέξη για ένα γευσιγνωστικό μενού πολλών πιάτων, όπου κάθε πιάτο παρουσιάζει μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία. Αν το εστιατόριο προσφέρει degustation menu, μπορείς να ρωτήσεις αν συνοδεύεται με wine pairing. Θα δείξεις ότι ξέρεις να απολαμβάνεις το φαγητό όπως οι γκουρμέ πελάτες.
Mouthfeel – Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συχνά στη γευσιγνωσία κρασιού και φαγητού για να περιγράψει την αίσθηση που αφήνει κάτι στο στόμα. Αντί να πεις ότι κάτι είναι απλά «νόστιμο», μπορείς να σχολιάσεις πως έχει ενδιαφέρον mouthfeel—κρεμώδες, τραγανό ή βελούδινο. Αμέσως θα ακούγεσαι σαν επαγγελματίας κριτικός φαγητού.
Brunoise – Αν θέλεις να δείξεις ότι ξέρεις τις τεχνικές μαγειρικής, παρατήρησε την κοπή των λαχανικών στο πιάτο σου. Αν είναι κομμένα σε πολύ μικρούς, συμμετρικούς κύβους, μπορείς να αναφέρεις ότι η brunoise είναι εξαιρετική. Οι επαγγελματίες σεφ θα καταλάβουν ότι μιλάς τη γλώσσα τους.
Με αυτές τις πέντε λέξεις, δεν χρειάζεται να είσαι σεφ ή σομελιέ για να εντυπωσιάσεις στο επόμενο δείπνο σου. Λίγη αυτοπεποίθηση και μερικές καλοδιαλεγμένες γαστρονομικές αναφορές αρκούν για να δείξεις ότι ξέρεις να εκτιμάς το καλό φαγητό σαν αληθινός ειδικός.