ΑΤΖΕΝΤΑ

1 Απριλίου: Γιατί λέμε ψέματα τη Πρωταπριλιά;

Πως καθιερώθηκαν να λέγονται ψέματα και να γίνονται πλάκες κάθε 1 Απριλίου;
1 Απριλίου: Γιατί λέμε ψέματα τη Πρωταπριλιά;

H 1 Απριλίου σηματοδοτεί την ημέρα γιορτής για κάθε… πλακατζή και ψεύτη ο οποίος έχει μία ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη στην ιδιότητα του ψέματος.

Για πολλούς μας είναι ακόμη μία ημέρα του χρόνου, όμως πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση να λέγονται ψέματα κάθε Πρωταπριλιά. Οι φάρσες που έχουμε δει κατά καιρούς, έχουμε κάνει ή μας έχουν κάνει είναι αμέτρητες.

Σίγουρα η Πρωταπριλιά, ακόμη και αν δεν σχεδιάζεις ολόκληρη τη μέρα σου γύρω από αυτή και οργανώνεις πλάκες, έχει μία ευχάριστη διάθεση. Ακόμη και τα μεγαλύτερα μέσα έχουν κάνει κατά καιρούς κάποιες ιστορικές φάρσες όπως το ότι ο Μπιγκ Μπεν θα λειτουργεί πλέον με νέους δείκτες και οι προηγούμενοι θα δημοπρατηθούν.

Πώς ξεκίνησε όμως το έθιμο της Πρωταπριλιάς;

1 Απριλίου: Η πρώτη εκδοχή μέσω Γαλλίας

Στις 1 Απριλίου μέχρι το 16ο αιώνα στη Γαλλία εορτάζοντας η Πρωτοχρονιά έτσι ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα.

Το 1564 όμως ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο μεταφέροντας τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς για της 1 Ιανουαρίου.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν δέχτηκαν την αλλαγή και συνέχιζαν να τη γιορτάζουν τη πρώτη μέρα του Απρίλη. Έτσι, οι υπόλοιποι άρχισαν να τους χλευάζουν σιγά σιγά κάνοντας αστεία «δώρα» για τον εορτασμό της «Πρωτοχρονιάς» καθιερώνοντας έτσι τη μέρα ως ημέρας φάρσας.

Οι ψαράδες και τα ψέματά τους

Η άλλη εκδοχή έρχεται από τους Κέλτες ψαράδες οι οποίοι ξεκινούσαν τη περίοδο του ψαρέματος κάθε 1η Απρίλη.

Οι συνθήκες όμως δεν ήταν ακόμη καλές με αποτέλεσμα οι ψαριές τους να είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Προκειμένου να μη ντροπιαστούν και χλευαστούν έλεγαν φανταστικές ιστορίες γεμάτες υπερβολή προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το έθιμο ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, αποτελούσε συνηθισμένο μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι τα ψέματα ξεγελούν και εμποδίζουν τις κακές δυνάμεις.

Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μεταδόσεις: UEFA Super Cup: Σε ποιο κανάλι θα δείτε το Παρί Σεν Ζερμέν – Τότεναμ!

UEFA Super Cup: Σε ποιο κανάλι θα δείτε το Παρί Σεν Ζερμέν – Τότεναμ!

Η δράση στην Ευρώπη ξεκινάει και με τη… βούλα!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 13 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 13 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 13 Αυγούστου η εκκλησία τιμάει την απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Ατζέντα
Ατζέντα: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 13 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 13 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 13 Αυγούστου!

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 12 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τρίτη 12 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 12 Αυγούστου μεταξύ άλλων η Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αγίου Φώτιου και του Ανίκητου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 12 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 12 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 12 Αυγούστου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 11 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Δευτέρα 11 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 11 Αυγούστου μεταξύ άλλων η Εκκλησία γιορτάζει και τιμά την μνήμη του Αγίου Εύπλου του Διακόνου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 11 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 11 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 11 Αυγούστου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 10 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Κυριακή 10 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 10 Αυγούστου μεταξύ άλλων η Εκκλησία γιορτάζει και τιμά την μνήμη του Αγίου Λαυρέντιου, του Αγίου Ξύστου και του Αγίου Ιππόλυτου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 10 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 10 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 10 Αυγούστου!

Μεταδόσεις