ΑΤΖΕΝΤΑ

1 Ιουνίου: Η Χούντα καταργεί τη Μοναρχία στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιουνίου 1973, όταν η Χούντα έπαιρνε την απόφαση να καταργήσει τη Μοναρχία στην Ελλάδα. Η Μοναρχία στην Ελλάδα, είχε οριστεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις, της Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, με τη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου του 1830. Εκείνες επέλεξαν και δύο χρόνια αργότερα τον Όθωνα, που επικυρώθηκε τυπικά...
1 Ιουνίου: Η Χούντα καταργεί τη Μοναρχία στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιουνίου 1973, όταν η Χούντα έπαιρνε την απόφαση να καταργήσει τη Μοναρχία στην Ελλάδα.

Η Μοναρχία στην Ελλάδα, είχε οριστεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις, της Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, με τη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου του 1830.

Εκείνες επέλεξαν και δύο χρόνια αργότερα τον Όθωνα, που επικυρώθηκε τυπικά από την ελληνική πλευρά τον Iούλιο του 1832.

Ο Όθωνας παρέμεινε μέχρι το 1862 στο θρόνο, φεύγοντας στη συνέχεια από τη χώρα, λόγω κοινωνικών αναταραχών. Το Νοέμβριο του 1862 θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την εύρεση ενός νέου Βασιλιά, με τους Έλληνες να δείχνουν την προτίμηση τους, στον πρίγκιπα Αλφρέδο, Δούκα του Εδινβούργου.

Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε την μετάβαση του πρίγκιπα στην Ελλάδα, κυρίως επειδή δεν το επιθυμούσε η Βασίλισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (1/6)

Στην αδυναμία εξεύρεσης ενός βασιλιά η προσωρινή ελληνική κυβέρνηση πρότεινε το θρόνο στον πρίγκιπα Γουλιέλμο της Δανίας του Οίκου των Γκλύξμπουργκ, γιο του Βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄. Ο Γουλιέλμος δέχτηκε την πρόταση των Ελλήνων αντιπροσώπων, ενώ αμέσως μετά η Βουλή των Ελλήνων, επικύρωσε κατά πλειοψηφία την επιλογή του Γουλιέλμου, ο οποίος έπειτα θα ονομαζόταν Γεώργιος Α΄, Βασιλεύς των Ελλήνων.

Το 1924 με δημοψήφισμα καταργείται η Μοναρχία και εγκαθιδρύεται η Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία. Λίγα χρόνια μετά, το 1935 με νέο δημοψήφισμα η Μοναρχία επανέρχεται, καθώς το 97,88% των Ελλήνων θα ταχθεί υπέρ αυτού του πολιτεύματος. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια θα εγκαταλείψει την χώρα μαζί με την κυβέρνηση, ενώ όταν μετά το τέλος του πολέμου θα επιστρέψει στη χώρα, αυτό θα επικυρωθεί από νέο δημοψήφισμα του 1946.

Το 1967 και μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ θα ορκίσει την πραξικοπηματική κυβέρνηση, αργότερα θα προσπαθήσει να την ανατρέψει.

Αυτό θα οδηγήσει στη φυγή της βασιλικής οικογένειας στο εξωτερικό, ενώ το στρατιωτικό καθεστώς το 1973 με ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα το στρατιωτικό καθεστώς θα καταργήσει τη Μοναρχία και θα εγκαθιδρύσει Προεδρική Δημοκρατία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1 Ιουνίου: Η Χούντα καταργεί τη Μοναρχία στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.