10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατική Ποινής επιζητά την κατάργηση των θανατικών ποινών ανά τον κόσμο.Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε 10 Οκτωβρίου με στόχο την απαγόρευση των θανατικών ποινών.
Τον εορτασμό της ημέρα συνυπογράφουν τουλάχιστον 150 ΜΚΟ, δικηγορικοί σύλλογοι, τοπικές αρχές και συνδικάτα.
Οι υποστηρικτές της κατάργησης της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι η θανατική ποινή δεν αποτρέπει τα βίαια εγκλήματα ούτε μειώνει την εγκληματικότητα. Τα επιχειρήματα τους βασίζονται πάνω σε στοιχεία από χώρες που την έχουν καταργήσει. Αντιθέτως, το μόνο που πετυχαίνει η θανατική ποινή σύμφωνα με αυτούς είναι να διαιωνίζει την χρήση βίας.
Η Ελλάδα ανήκει σε μία από τις χώρες που έχουν καταργήσει την θανατική ποινή από το 1993. Η τελευταία φορά που επιβλήθηκε τέτοια ποινή στη χώρα μας ήταν το 1973.
Η θανατική ποινή στις μέρες ανά τον κόσμο
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το έτος 2020, δείχνει «Πρωταθλητή» στον κόσμο το Ιράν στις εκτελέσεις. Για το έτος 2019 στο Ιράν θανατώθηκαν 251 άτομα.
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν την πρωτοκαθεδρία στην επιβολή θανατικής ποινής. Το Ιράν ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 184 εκτελέσεις ενώ τρίτο είναι το Ιράκ με τουλάχιστον 100 εκτελέσεις. Τέλος, η Αίγυπτος πραγματοποίησε 32 θανατώσεις στο 2019.
Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν χώρες που έχουν απόρρητο των αριθμό των εκτελέσεων. Πρώτη και «χειρότερη» στον κόσμο θεωρείται πως είναι η Κίνα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα στατιστικά της Διεθνούς Αμνηστίας, με χιλιάδες θανατώσεις. Ο αριθμός των θανατώσεων στη χώρα των δισεκατομμυρίων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1000.
Ακόμη, υπάρχουν χώρες οι οποίες αποκρύπτουν τον πραγματικό αριθμό των εκτελέσεων όπως είναι το Βιετνάμ, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Τουλάχιστον 26.604 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή μέχρι το τέλος του 2019.
Οι μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στο έτος για την εκτέλεση της ποινής ποικίλλου από θανατική ένεση, απαγχονισμό, αποκεφαλισμό, ηλεκτροπληξία και πυροβολισμό.