ΑΤΖΕΝΤΑ

11/8/1999: O Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ έναντι 2,5 δις δραχμών (vids)

Πριν από ακριβώς 21 χρόνια (11/8/1999) ο Γρηγόρης Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ από τον Ολυμπιακό για το ποσό ρεκόρ των 2,5 δις δραχμών!

11/8/1999: O Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ στην μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σαν σήμερα στις 11 Αυγούστου του 1999 ο Γρηγόρης Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ από τον Ολυμπιακό, έναντι του ποσού των 2.5 δις δραχμών (7 εκατ ευρώ). Μια κίνηση που τότε αποτέλεσε στη μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.

Με τη φανέλα της Ιντερ ο 47χρονος σήμερα Γεωργάτος θα «γράψει» συνολικά  46 συμμετοχές, στις οποίες πέτυχε 4 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ.

Την πρώτη του χρονιά στο Καμπιονάτο (1999-2000), υπό τις οδηγίες του Μαρσέλο Λίπι, ήταν βασικός έχοντας 28 συμμετοχές και 2 γκολ με την ομάδα της Ίντερ , όμως την επόμενη περίοδο 2000-2001 επέστρεψε ως δανεικός στον Ολυμπιακό.

Με το τέλος του δανεισμού του επανήλθε στην Ίντερ, δεν κατάφερε όμως να ξαναγίνει βασικός, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αγωνιζόμενος σε 12 αγώνες και σκοράροντας μία φορά.

«Φέρτε πίσω των Γεωργάτο»

«Οι οπαδοί της Ίντερ έλεγαν ότι είχαν να δουν παίκτη με τέτοιο πάθος και απόδοση από την εποχή του Αντρέας Μπρέμε. Ούτε για τον Ρομπέρτο Κάρλος που τον είχαν για έναν χρόνο στην ομάδα δεν είπαν αυτά που είπαν για μένα. Με αγάπησαν και το έδειχναν συνέχεια. Σε πρόσφατο παιχνίδι της Ίντερ είχαν κρεμάσει ένα πανό που έγραφε «φέρτε πίσω τον Γεωργάτο», είχε πει το 2001 ο «Γκεό για τη σχέση τους με τους οπαδούς των νερατζούρι.

«Είμαι ευτυχισμένος, είναι ένα όνειρο ζωής για κάθε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα όπως της Ιταλίας και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Θα είμαι κοντά στον Ολυμπιακό, ο οποίος μπορεί να αποτελεί τώρα παρελθόν για μένα, αλλά θα τον αγαπώ πάντα, αφού απ’ αυτήν την ομάδα αναδείχθηκα. Το μόνο που σκέφτομαι, τώρα, είναι να παίξω καλά στην Ίντερ», δήλωνε εκείνη την περίοδο ο τότε 27χρονος μπακ χαφ.

Το τηλεφώνημα του Κόκκαλη

«Η ζωή μου αναστατώθηκε ξαφνικά εκείνο το βράδυ, ύστερα από το τηλεφώνημα του Πέτρου Κόκκαλη, με το οποίο με ενημέρωνε να ετοιμαστώ γιατί το Μιλάνο και η Ίντερ με περιμένουν. Κολακεύτηκα και μόνο σκεπτόμενος το γεγονός ότι θα αγωνίζομαι σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα έχω συμπαίκτες προσωπικότητες του αθλήματος όπως οι Ρονάλντο, Ζαμοράνο, Βιέρι”, είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γεωργάτος για το βράδυ που έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει στο Λιμάνι.

Εκτός από την ευκαιρίας που του παρουσιαζόταν να διακριθεί στο υψηλότερο επίπεδο, υπέγραψε ένα συμβόλαιο συνεργασίας που του απέφερε περίπου 400.000.000 δραχμές ετησίως.

Συμπαίκτης με θρύλους και δωμάτιο με τον Ρονάλντο

Ο Γεωργάτος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρξε συμπαίκτης, με αρκετούς θρύλους του αθλήματος. Οπως οι Ρονάλντο, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Κριστιάν Βιέρι (ήταν αγαπημένος συμπαίκτης του γιατί ο Έλληνας μπακ έψαχνε να συνεχώς να βρει τον Ιταλό φορ), Πάουλο Σόουζα, Αντρέα Πίρλο, Κλάρενς Ζέεντορφ, Κριστιάν Πανούτσι, Άντζελο Περούτσι, Ιβάν Σαμοράνο κ.α.

Να υπογραμμίσουμε οτι στην Ίντερ ο Ελληνας μπακ μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον Ρονάλντο. Μάλιστα ο ίδιος θυμάται πως ήταν όταν πρωτοεμφανίστηκε στο δωμάτιο, το «φαινόμενο» τον υποδέχθηκε με χαμόγελο. Σηκώθηκε, τον χαιρέτησε, του έδειξε το διπλανό κρεβάτι και από τότε έμεναν μαζί στα ξενοδοχεία.

Αυτό που θυμάται ο «Γκεό» ήταν πως ο Ρονάλντο είχε πολλές φωτογραφίες με συμπατριώτισσές του μοντέλα, ενώ αμφότεροι είχαν αδυναμία στα γρήγορα αυτοκίνητα, διάβαζαν περιοδικά και παρακολουθούσαν τηλεόραση.

«Ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, χωρίς ίχνος βεντετισμού. Για μένα ήταν ο κορυφαίος σέντερ φορ όλων των εποχών. Απίστευτο ταλέντο», είναι ο τρόπος που περιέγραφε τον Βραζιλιάνο σταρ ο Έλληνας μπακ.

Οσο για τον «Πολ Νιούμαν» της Ιντερ τον Λίπι σημείωσε: «Η προπόνηση με τον Λίπι ήταν κάτι το… εξωπραγματικό για μένα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου να δίνεται τέτοια βάση στην ψυχολογία και στο στήσιμο της ομάδας. Πράγματα καινούργια για μένα. Γνώρισα τη δόξα, την καταξίωση, την αγάπη των ανθρώπων της ομάδας και του κόσμου. Με γνώριζαν ακόμη και οι Γιαπωνέζοι που έκαναν τουρισμό», είχε δηλώσει ο Γεωργάτος, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή του πηγαίνοντας στην Ίντερ.

Η νοσταλγία για την Ελλάδα

Ο Γεωργάτος  δεν κατάφερε να «πιάσει» βάσει του ταλέντου του καθώς όπως έλεγε στους ανθρώπους της Ιντερ ένιωθε… nostalgia για την Ελλάδα και τους φίλους του στην πατρίδα.

Ειδικότερα δεν άντεχε τον τρόπο ζωής στο Μιλάνο, ήταν απόμακρος και εσωστρεφής. Οι κολλητοί του Ανατολάκης και Ελευθερόπουλος τον προέτρεπαν να μείνει στην Ιταλία και να το παλέψει, αλλά εκείνος δεν ένιωθε καλά.

«Αν ήταν κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές στη θέση μου, θα μπορούσαν και να είχαν τρελαθεί με όλα αυτά που έζησα έναν χρόνο στο Μιλάνο. Γνώρισα τη δόξα, την καταξίωση, την κολακευτική συμπεριφορά των ανθρώπων της Ιντερ και του κόσμου προς το πρόσωπό μου. Υπάρχουν όμως ορισμένοι άνθρωποι που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και επιδιώξεις και εγώ αναζητούσα εντελώς άλλα πράγματα από αυτά που μου έδιναν στην Ιταλία. Χαλάρωσα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα παιχνίδια να μην αποδίδω αυτό που περίμεναν. Πίστευα ότι θα πάρουν κάποιον άλλον στη θέση μου, αν η απόδοσή μου δεν ήταν καλή, και από το καλοκαίρι θα με άφηναν να φύγω».

Ετσι μετά την δεύτερη θητεία του στην Ιταλία, ο Γεωργάτος έκανε τη νέα επιστροφή στην Ελλάδα για την ΑΕΚ, στην οποία έπαιξε για ένα χρόνο με θετικό πρόσημο επιτυχία. Φόρεσε για τρίτη φορά την φανέλα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι το 2004, ολοκληρώνοντας στον Πειραιά τη μεγάλη καριέρα του το 2007. Μάλιστα, για την τρίτη θητεία του στον Ολυμπιακό χρειάστηκε να πληρώσει 400.000 ευρώ από την τσέπη του για να μείνει ελεύθερος, δείγμα του πόσο πολύ μετρούσε για εκείνον ο ψυχισμός!

Τα στατιστικά της καριέρας του Γεωργάτου

Exit mobile version