ΑΤΖΕΝΤΑ

12 Αυγούστου: Φονικός σεισμός ισοπεδώνει Ζάκυνθο (vid)

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Αυγούστου 1953, όταν και πραγματοποιούνται τρεις από τους καταστροφικότερους σεισμούς στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τις σεισμικές δονήσεις στο Ιόνιο, που θα ισοπεδώνουν την πόλη της Ζακύνθου, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η οργή του Εγκέλαδου όμως χτύπησε ακόμα περισσότερο τη μέρα της 12ης Αυγούστου, με τα 7,2...

12 Αυγούστου: Φονικός σεισμός ισοπεδώνει Ζάκυνθο (vid)
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Αυγούστου 1953, όταν και πραγματοποιούνται τρεις από τους καταστροφικότερους σεισμούς στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για τις σεισμικές δονήσεις στο Ιόνιο, που θα ισοπεδώνουν την πόλη της Ζακύνθου, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Η οργή του Εγκέλαδου όμως χτύπησε ακόμα περισσότερο τη μέρα της 12ης Αυγούστου, με τα 7,2 Ρίχτερ να μην αφήνουν τίποτα πίσω του.

Τα νούμερα με τις απώλειες ήταν πραγματικά τραγικά, αφού 455 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2,412 τραυματίστηκαν.

Επί συνόλου 33.000 οικοδομημάτων, τα 26.659 κατέρρευσαν και άλλα 2.780 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η μανία της φύσης ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο και μαίνονταν επί μέρες, με αποτέλεσμα να παραδοθούν στις φλόγες μοναδικά μνημεία, όπως η εκκλησία Παναγία της Φανερωμένης που είχε χτιστεί τον 15ο αιώνα (απέμεινε μονάχα το καμπαναριό της) και το καλαίσθητο μέγαρο της ∆ημόσιας Βιβλιοθήκης με τους χιλιάδες τόμους βιβλίων που μετατράπηκαν δυστυχώς σε τέφρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (12/8)

Το χρονικό

Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 9 Αυγούστου 1953, ημέρα Κυριακή και ώρα 9.41 π.μ. Είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και επίκεντρο το Σταυρό Ιθάκης. Ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.

Την Τρίτη 11 Αυγούστου, ώρα 5.32 π.μ., έγινε ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα… Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν 10 μετασεισμοί οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 12 Αυγούστου, στις το πρωί, σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ και αργότερα, στις 11.25 π.μ. την ίδια μέρα, έγινε ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο την νοτιοανατολική Κεφαλονιά. Η έντασή του προσδιορίστηκε ως Χ+ (10+) στην κλίμακα Μερκάλι, ήταν δηλαδή «εξαιρετικά καταστροφικός». Είχε διάρκεια 45 δευτερόλεπτα.

Exit mobile version