ΑΤΖΕΝΤΑ

16/11/1980 – Πολυτεχνείο: Ιάκωβος Κουμής: «Δεν έχουν το Θεό τους, με φάγανε…»

Στις 16 Νοεμβρίου 1980, έχαναν τη ζωή τους τα δύο νεαρά άτομα από αστυνομική βία κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

16 Νοεμβρίου 1980 - Πολυτεχνείο: Δολοφονούνται Ιάκωβος Κούμης και Ματούλα Κανελλοπούλου
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κουμής – Κανελλοπούλου: Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Νοεμβρίου 1980, όταν έχαναν τη ζωή τους ο φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου έχαναν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια επεισοδίων για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι δύο νεαροί, ήταν θύματα της αστυνομικής βίας, χτυπήθηκαν πολύ άσχημα από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Αρχικά ο Ιάκωβος Κουμής, σύμφωνα με μάρτυρες, χτυπήθηκε πισώπλατα ενώ καθόταν σε καφενείο της περιοχής του Συντάγματος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και απεβίωσε μια εβδομάδα αργότερα στις 23 Νοεμβρίου. Ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε περιέγραψε ως αιτία θανάτου ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου.

Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, αιμόφυρτος  Κύπριος φοιτητής κατάφερε να ψελλίσει: «Δεν έχουν το Θεό τους, με φάγανε».

Εκείνη τη χρονιά η κυβέρνηση του Ράλλη είχε απαγορεύσει να φτάσει η πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία και υποχρέωνε τους διαδηλωτές να διαλυθούν στο ύψος του Συντάγματος. Όταν μέρος της πορείας προσπάθησε να φτάσει στην πρεσβεία, η αστυνομία επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα εναντίον των διαδηλωτών.

Στη συζήτηση που έγινε σχετικά με τα γεγονότα στη βουλή, η πλειοψηφία των πολιτικών απέδωσε την ευθύνη στους διαδηλωτές, και ασχολήθηκε με τεχνικές λεπτομέρειες για τους ελιγμούς της αστυνομίας (πού και πώς η αστυνομία όφειλε να χτυπήσει τους διαδηλωτές), με ελάχιστες εξαιρέσεις να καταδικάζουν την αστυνομική βία όπως ο Ζίγδης. Ο τότε πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, δήλωσε: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη».

Ο Ιάκωβος Κουμής ήταν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, σχολιάζοντας από την αρχή τα φοιτητικά δρώμενα. Στο πολιτικό Ημερολόγιό του έγραφεδύο μέρες πριν από τη δολοφονία του, έγραφε: «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα πάσχει από μια νοσηρή πολιτικοποίηση. Κακοχωνεμένες ιδέες εκφράζονται με πολλά λόγια χωρίς ουσία. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που είχα».

Η Σταματίνα Κανελλοπούλου

Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα (Ματούλα) Κανελλοπούλου, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα έξω απ’ το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όταν η πορεία επιχείρησε να «σπάσει» την απαγόρευση της αστυνομίας και να κινηθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία, κάτι που προκάλεσε επέμβαση των ΜΑΤ.

Χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα και σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης έφερε 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εξέπνευσε τελικά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Exit mobile version