17 Νοεμβρίου: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την ημέρα την 17 Νοεμβρίου του 1973, την ημέρα εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Η 17 Νοεμβρίου θα είναι άρρητα συνδεδεμένη για πάντα με την εξέγερση που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο της Αθήνας κατά της Χούντας.
Η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα μνήμης προς τα γεγονότα που έλαβαν μέρος το Νοέμβριο του 1973 αλλά και φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους φοιτητές και νέους που απαίτησαν την Ελευθερία τους.
Τα γεγονότα που προηγήθηκαν της 17 Νοεμβρίου
Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973. Οι φοιτητές αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους αιτούμενοι να γίνουν φοιτητικές εκλογές στο τέλος εκείνου του έτους και όχι του επόμενου όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς. Η συνέλευση στη σχολή της Νομικής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν επίσης από το καθεστώς τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, την αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία αλλά και την ακύρωση του νόμου για αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.
Ξεκίνησαν έτσι αντιχουντικές διαδηλώσεις. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου το οποίο έγινε κάτι σαν οχυρό τους, πραγματοποιώντας τη κατάληψή του.
Μέσα από το Πολυτεχνείο άρχισαν να εκπέμπουν τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το σύνθημα: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία!».
Οι διαδηλώσεις άρχισαν να παίρνουν τη μορφή εξέγερσης σιγά σιγά με τις διαδηλώσεις να μεγαλώνουν και να επεκτείνονται σε μικρότερο βαθμό και εκτός Αθήνας. Για 3 ημέρες, οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των εξεγερθέντων συνεχίζονταν αδιάκοπα. Στην προσπάθεια για την καταστολή των εξεγέρσεων συνέβαλαν μάλιστα και χουντικές οργανώσεις και παρατάξεις.
Η ιστορική 17 Νοεμβρίου – Ημέρα μνήμης της εξέγερσης Πολυτεχνείου
Μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, η μεταβατική στρατιωτική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει την χρησιμοποίηση του στρατού καθώς η αστυνομία δεν μπορούσε να καταβάλει την εξέγερση. Έξω από το Πολυτεχνείο είχαν παραταχθεί 3 άρματα μάχης.
Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της 17 Νοέμβρη, και ενώ τα αιτήματα των φοιτητών για διαπραγμάτευση δεν έγιναν δεκτά, ένα από τα άρματα εισβάλει στο χώρο καταρρίπτοντας την κεντρική πύλη. Μαζί του θα παρασύρει μία νεαρή κοπέλα που είχε σκαρφαλώσει στον περίβολο και ανέμιζε την Ελληνική σημαία.
Την είσοδο του άρματος ακολούθησε η εισβολή αστυνομικών και στρατιωτικών οι οποίοι κυνήγησαν τους φοιτητές. Πολλοί από αυτούς σώθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο στις γύρω πολυκατοικίες. Άλλοι όμως δεν ήταν το ίδιο τυχεροί… Πάνω από 840 άτομα συνελήφθησαν. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν στους 34 με εκατοντάδες τραυματίες ωστόσο πιθανώς ήταν πολλοί παραπάνω.
Η δικτατορία κήρυξε στρατιωτικό νόμο μετά τα γεγονότα. Αλλά στις 25 Νοεμβρίου το πραξικόπημα που έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση Μαρκεζίνη θα ανατραπεί. Ο νέος Πρόεδρος Φάιδων Γκιζίκης και ο νέος Πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος θα κυβερνήσουν υπό το σκληρό καθεστώς του Δημήτριου Ιωαννίδη.
Η δικτατορία στη χώρα θα λυθεί οριστικά στις 23 Ιουλίου του 1974 μετά και τα γεγονότα με την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα αναλάβει την Κυβέρνηση της χώρας.
Η επίσημη αναγνώριση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο ορισμός της επετείου θα γίνει από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981.
Διαβάστε Επίσης: Πολυτεχνείο: Αστακός η Αθήνα με 6000 αστυνομικούς – Κλειστοί δρόμοι