ΑΤΖΕΝΤΑ

17 Σεπτεμβρίου: Η γκολάρα του Γιαννακόπουλου κόντρα στην Πόρτο (vid)

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου 1997, όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Πόρτο στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, για τον πρώτο αγώνα των «ερυθρολεύκων» στη φάση των ομίλων του Champions League. Η ομάδα του Πειραιά όμως, δεν θέλησε να μείνει σε ρόλο κομπάρσου σε αυτή την πρώτη της… παράσταση και έδειξε τα… δόντια της. Οι παίκτες του Ντούσαν...

17 Σεπτεμβρίου: Η γκολάρα του Γιαννακόπουλου κόντρα στην Πόρτο (vid)
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου 1997, όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Πόρτο στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, για τον πρώτο αγώνα των «ερυθρολεύκων» στη φάση των ομίλων του Champions League.

Η ομάδα του Πειραιά όμως, δεν θέλησε να μείνει σε ρόλο κομπάρσου σε αυτή την πρώτη της… παράσταση και έδειξε τα… δόντια της.

Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, βγήκαν με θάρρος και θράσος στον αγωνιστικό χώρο, μπροστά σε 75 χιλιάδες θεατές και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 1-0.

Ωστόσο αυτή δεν ήρθε με τυχαίο τρόπο, αφού ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» έξω από την περιοχή του Ρουί Κορέιρα, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Η ατζέντα της ημέρας

Oι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός: Τοχούρογλου, Ανατολάκης, Καραταΐδης, Βαρεσάνοβιτς, Γεωργάτος (Γκόγκιτς), Τζόρτζεβιτς, Νινιάδης, Πασαλίδης, Γιαννακόπουλος, Αλεξανδρής (60′ Νταμπίζας), Ίβιτς  (90′ Σαμπανάτζοβιτς).

Πόρτο: Κορέιρα, Μέντες, Πίντο (33′ Μπαρόσο), Αλοΐζιο, Σάντος, Μπάρος (51′ Καπούτσο), Ζάχοβιτς, Φόλια (60′ Αρτούρ), Ντρούλοβιτς, Κονσεϊσάο.

17 Σεπτεμβρίου: Σημαντικά γεγονότα στον παγκόσμιο αθλητισμό

2011 – Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Φαίδων Ματθαίου, πρώην διεθνής παίκτης και προπονητής, αποκαλούμενος και “πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ”. Ξεκίνησε το 1945 από τον Άρη, το 1949 πήγε στον Παναθηναϊκό, το 1955 στον Πανιώνιο και στην ιταλική Ίνις Βαρέζε και τελείωσε την καριέρα του στον Άρη. Αγωνίστηκε στον πρώτο αγώνα της Εθνικής στις 15/5/1949 στο Κάιρο εναντίον της Ολλανδίας και συμπλήρωσε 44 συμμετοχές με 539 πόντους.

2009 – Το νέο (πειραματικό) σύστημα της ΟΥΕΦΑ, που αφορά στους 5 διαιτητές, εφαρμόζεται στο παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Γαλατά και της Έβερτον με την ΑΕΚ καθώς και στα υπόλοιπα ματς του Europa League. Στους ήδη υπάρχοντες, διαιτητή και δύο βοηθούς (επόπτες γραμμών), προστίθενται δύο ακόμη βοηθοί που βρίσκονται στο δεξί δοκάρι κάθε τέρματος με σκοπό να παρακολουθούν τι συμβαίνει μέσα στην μεγάλη περιοχή.

2004 – 300 εθελοντές συμμετέχουν στην τελετή έναρξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο ΟΑΚΑ. Ένας πλάτανος 25 μέτρων, ο ήλιος καθώς και τα βασικά στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, γη και αέρας) είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής. Παρελαύνουν 3.837 αθλητές, εκπροσωπώντας 136 χώρες σε 19 αθλήματα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές δεν πλήρωσαν για τη συμμετοχή τους. Η Παραολυμπιακή φλόγα ανάβει από τον Γεώργιο Τοπτσή, αθλήτη του άλματος σε μήκος. Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 28/9 και η Ελλάδα θα κατακτήσει 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά και 4 χάλκινα).

2000 – Ο Λεωνίδας Σαπάνης χαρίζει το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα όταν κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών στην άρση βαρών σηκώνοντας 147.5 κιλά στο αρασέ (ολυμπιακό ρεκόρ), 170 κιλά στο ζετέ και 317.5 κιλά στο σύνολο.

1999 – Η Βελγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μειώνει την ποινή ισόβιου αποκλεισμού που είχε επιβάλει στον νεαρό ποδοσφαιριστή της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ronnie Wallwork όταν τον Αύγουστο, σε αγώνα της Άντβερπ, όπου αγωνιζόταν δανεικός, χτύπησε τον διατητή. Η ποινή λήγει στις 25/5/2000 και ισχύει μόνο στο Βέλγιο.

1994 – Ο Νίκος Γιούτσος αναλαμβάνει προπονητής του Ολυμπιακού. Στις 19/10/1994 θα αποχωρήσει, σημειώνοντας μία από τις συντομότερες παραμονές στον πάγκο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

1988 – Ξεκινούν οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σεούλ και ολοκληρώνονται στις 2 Οκτωβρίου. Μετέχουν πάνω από 9.500 αθλητές και αθλήτριες από 160 χώρες σε 23 αθλήματα ενώ 14.000 είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου. Οι μόνες χώρες που απουσιάζουν είναι η Βόρεια Κορέα και η Κούβα ενώ το τένις επαναφέρεται μετά από 56 χρόνια με ανοιχτή συμμετοχή και για επαγγελματίες. Μορφή των αγώνων αναδεικνύεται ο αθλητής των καταδύσεων Greg Louganis. Στην κολύμβηση η Christine Otto κερδίζει 6 χρυσά και ο Matt Biondi 5.

1969 – Φόρβερτς – Παναθηναϊκός 2-0 στο Αν. Βερολίνο αλλά 1-1 στη ρεβάνς (Αντωνιάδης) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1967 – Δημιουργούνται επεισόδια μεγάλης έντασης στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας μεταξύ Σιβάς Σπορ και Καϊζερί Σπορ στο Στάδιο της Καισαρείας. Εξαιτίας ενός γκολ που δέχεται η Σιβάς, λιθοβολούνται οι αντίπαλοί της και ξεσπά μάχη όπου αναγκάζεται να επέμβει ο στρατός. Σαρανταδύο νεκροί, 700 τραυματίες και λεηλασία της πόλης που κρατά μέρες υποχρεώνουν τον Demirel να αναβάλει την επίσκεψή του στην Σ. Ένωση για 24 ώρες.

1947 – Ο Λαρισινός συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη, Αλέκος Γκούβερης, αναφέρει σε γραπτό του σημείωμα “συνέβαλα στην αποπεράτωση των στίχων της Συννεφιασμένης Κυριακής, με την προσθήκη ενός και μόνον κουπλέ”. Η διαμάχη για την πατρότητα του τραγουδιού θα ξεσπάσει το 1975 όταν στο βιβλίο του “Ρεμπέτικη Ανθολογία” ο συγγραφέας Τάσος Σχορέλης θα αναφέρει “τους στίχους έγραψε το 1947 ο Αλέκος Γκούβερης. Κάποια Κυριακή έχασε στο ποδόσφαιρο η ΑΕ Λαρίσης κι ο Γκούβερης, φανατικός οπαδός της, έγραψε τους στίχους”, ενώ ο Τσιτσάνης θα ισχυριστεί ότι “την αφορμή μου την έδωσε ένα επεισόδιο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη”.

1902 – Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Ντούισμπουργκ με την αρχική ονομασία Meidericher SV από το ομώνυμο προάστιο. Τρία χρόνια μετά θα απορροφήσει την SC Viktoria Meiderich και το 1967 θα πάρει το όνομα Ντούισμπουργκ, αφού θα γίνει η πιο διάσημη και επιτυχημένη ομάδα την πόλης.

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

Exit mobile version