ΑΤΖΕΝΤΑ

18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών έχουν καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών της 18η Απριλίου. Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του...

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών έχουν καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών της 18η Απριλίου.

Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

H φετινή Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοπίων (2019) είναι αφιερωμένη στα αγροτικά τοπία την σημασία τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα οφέλη που προσφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS), ως αγροτικά τοπία ορίζονται εκείνες οι χερσαίες και υδάτινες περιοχές που δημιουργούνται από από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και άλλων ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, όλες οι αγροτικές περιοχές έχουν πολιτιστικές σημασίες που τους αποδίδονται από τους ανθρώπους και τις κοινότητες. Σύμφωνα με το ICOMOS όλες οι αγροτικές περιοχές είναι τοπία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

Κατάλογος των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα
1986 Ναός Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες
1987 Δελφοί
1987 Ακρόπολη
1988 Άθως
1988 Μετέωρα
1988 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης
1988 Επίδαυρος
1988 Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
1989 Μυστράς
1989 Ολυμπία
1990 Δήλος
1990 Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου
1992 Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου
1996 Βεργίνα
1999 Μυκήνες, Τίρυνς
1999 Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου
2007 Ιστορική πόλη της Κέρκυρας

Exit mobile version