ΑΤΖΕΝΤΑ

1η Σεπτεμβρίου 1939: Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία

Η Γερμανική εισβολή ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

1η Σεπτεμβρίου 1939: Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία
Συντάκτης: Ευαγγελία Κουτσιανούδη Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η 1η Σεπτεμβρίου του 1939, θεωρείται ανεπίσημα η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με τις πρώτες επιθέσεις της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας.

Η αφορμή για εισβολή που δημιούργησαν οι Ναζί

Εφόσον δεν υπήρχε ουσιαστική αφορμή για την εισβολή παρόλες τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν με τις Πολωνικές κινήσεις, οι Γερμανοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μόνοι τους. Η επιχείρηση «Himmler» έλαβε μέρος την 1η Σεπτεμβρίου του 1939.

Οι Γερμανοί, με την βοήθεια της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Σούτσσταφφελ» θα σκηνοθετήσουν δήθεν επίθεση των Πολωνών σε Γερμανικό έδαφος. Με τη μεταφορά 150 κρατούμενων από γερμανική φυλακή στα Πολωνικά σύνορα τους οποίους έντυσαν με πολωνικά ρούχα και στη συνέχεια εκτέλεσαν, σκηνοθετούν άριστα το σκηνικό της επίθεσης.

Με αυτό τον τρόπο ο Χίτλερ έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει την επίθεση έναντι των Πολωνών την 1η Σεπτεμβρίου, με πρόφαση ότι αυτοί προσπάθησαν να εισβάλουν πρώτοι την προηγούμενη. Η Βερμάχτ, ανταποδίδει άμεσα τα πυρά που «δέχτηκε» στις 4:45 το πρωί. Αυτό φυσικά διότι ο Χίτλερ είχε ήδη διατάξει την επίθεση κατά της Πολωνίας από τις 31 Αυγούστου. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, με βάση λεπτομερές σχέδιο με το κωδικό όνομα «Fall Weiss» (λευκό σχέδιο), επιτίθεται από ξηράς, θαλάσσης και αέρος στην Πολωνία. Είναι 1 Σεπτεμβρίου 1939 και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει στην Ευρώπη.

Οι σχηματισμοί των δύο παρατάξεων

Σε σύνολο τους, οι δυνάμεις ξηράς των Γερμανών περιλαμβάνουν περίπου 1.500.000 στρατιώτες, 2.750 άρματα μάχης και 9.000 πυροβόλα κάθε διαμετρήματος. Από αέρος, επιχειρούν 2.315 αεροσκάφη, κατανεμημένα σε δύο αεροστόλους. Το ναυτικό υποστηρίζει με πυρά πυροβόλων της ομάδας «Ost» τις επιχειρήσεις.  Ταυτόχρονα, υπάρχει ευρύ κατασκοπευτικό δίκτυο στην χώρα, ενώ οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά τόσο το οδικό όσο και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αφού τα κατασκεύασαν οι ίδιοι! Οι δυνάμεις τους δέχονται υποστήριξη επίσης από γερμανικούς πληθυσμούς που διαμένουν στην Πολωνία.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, έχουν κινητοποιηθεί περί τους 950.000 στρατιώτες τους οποίους κατανέμουν σε επτά ομάδες στρατιών. Οι εφεδρείες δεν έχουν ολοκληρώσει την συγκρότησή τους. Οι Πολωνικές δυνάμεις κάνουν το σοβαρό σφάλμα της προσπάθειας για υπεράσπιση στο σύνολο του εθνικού εδάφους από τα δυτικά, πράγμα που διασπά τις ήδη πενιχρές δυνάμεις τους. Σε σύνολο υπάρχουν περίπου 39 μεραρχίες πεζικού, 11 ταξιαρχίες Ιππικού, 3 ορεινές ταξιαρχίες, δύο θωρακισμένες – μηχανοκίνητες και μερικές μικρότερες μονάδες. Διατίθενται ακόμη μόνο 695 άρματα μάχης, και 52 θωρακισμένα οχήματα, ενώ 185 άρματα μάχης παραμένουν σε εφεδρεία.

Οι επιχειρήσεις

Μια ώρα μετά τις πρώτες επιθέσεις της Λούφτβάφε, επιτέθηκε ο στρατός ξηράς. Ο Πολωνικός στρατός δεν έχει προλάβει να συγκροτηθεί πλήρως. Λειτουργώντας με τα πρότυπα του Πρώτου Πολέμου αιφνιδιάζεται ολοσχερώς από την βιαιότητα της γερμανικής επίθεσης. Είναι η πρώτη εφαρμογή της νέας γερμανικής πολεμικής τακτικής, του «πολέμου της κίνησης», του «αστραπιαίου πολέμου». Οι Πολωνικές δυνάμεις είναι σαφώς κατώτερες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί επέδωσαν τελεσίγραφο στη Βαρσοβία: «Παραδοθείτε αλλιώς θα καταστραφείτε». Οι Πολωνοί θα επιλέξουν τη συνέχιση της μάχης. Στις 17 Σεπτεμβρίου καταρρέει του φρούριο του Μπρέσκ Λιτόφσκ. Με αυτό τον τρόπο απέκλεισαν κάθε πιθανότητα υποχώρησης του πολωνικού στρατού ανατολικά. Την ίδια μέρα η Πολωνία δέχεται εισβολή από τα ανατολικά: Οι Σοβιετικοί εφαρμόζουν το σύμφωνο που είχαν υπογράψει με την Γερμανία τον Αύγουστο και καταλαμβάνουν το “δικό τους” τμήμα αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση, αφού οι περισσότερες μονάδες που υπάρχουν βρίσκονται προς τη δύση.

Νέο τελεσίγραφο εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου προς τους υπερασπιστές της Βαρσοβίας και ενισχύθηκε μάλιστα με επιθέσεις από 400 βόμβες χωρίς να επιφέρει την παράδοση.  Ο Χίτλερ αντιλαμβάνεται ότι η πρωτεύουσα έχει γίνει «φρούριο» και διατάσσει τον βομβαρδισμό της. Η Βαρσοβία θα καταστραφεί ολοσχερώς. Στις 26 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί με την μαζική επίθεση του πεζικού, κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους όλα τα προάστια. Η πόλη παραδίδεται στις 27 Σεπτεμβρίου ύστερα από τετραήμερο ανηλεή βομβαρδισμό από ξηράς και αέρος και οι υπερασπιστές της αιχμαλωτίζονται. Για να σφραγίσει το θρίαμβο του ο Χίτλερ θα πάει στη Βαρσοβία στις 5 Οκτωβρίου και χαιρετάει μια θριαμβευτική παρέλαση.

 

Διαβάστε Επίσης:

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν Σήμερα κόβεται το νήμα της ζωής της αγαπημένης Πριγκίπισσας

Σαν Σήμερα 30 Αυγούστου: Ο Μάικ Πάουελ σημειώνει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος

Με επιτυχία διεξήχθη ο αγώνας Δρόμος Πίστης στη Βολισσό (Αποτελέσματα)

Exit mobile version