20 Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Σελήνης – Οι αποστολές στη σελήνη μέχρι σήμερα
Στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνου έχει οριστεί η Διεθνής Ημέρα Σελήνης αφιερωμένη στον δορυφόρο του πλανήτη μας.To ημερολόγιο γράφει 20 Ιουλίου σήμερα, μία ημέρα η οποία είναι γνωστή και ως η «Διεθνής Ημέρα Σελήνης» μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2021.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορών ώστε να υπάρξει μια διεθνής συνεργασία για την καλύτερη εξερεύνηση αλλά και πιθανή εκμετάλλευση του δορυφόρου του πλανήτη μας.
H επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς τιμάται με αυτόν τον τρόπο η πρώτη προσεδάφιση από άνθρωπο στη Σελήνη. Συγκεκριμένα η NASA με το «Απόλλων 11» και ο Νιλ Άρμστρονγκ έγραψαν ιστορία στις 20 Ιουλίου του 1969.
Η εξερεύνηση της Σελήνης ξεκίνησε το 1959 με την εκτόξευση της διαστημικής βολίδας «Λούνα 2» από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προσέκρουσε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου και κορυφώθηκε δέκα χρόνια αργότερα με την πρώτη ανθρώπινη προσελήνωση της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11».
Ωστόσο, παρά τις σποραδικές εξερευνήσεις της Σελήνης από αποστολές από όλο τον πλανήτη, ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι χρονολογείται το 1972. Από το 1969 μέχρι το 1972 συνολικά 6 επανδρωμένες αποστολές έφτασαν στη σελήνη και 12 αστροναύτες πάτησαν στο φεγγάρι.
Συγκριτικά τη δεκαετία του 1960 υπήρξαν 63 αποστολές (επανδρωμένες και μη) για τη Σελήνη ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει μόλις 17. Την εικοσαετία 80-200ο υπήρξαν μόλις 7. Συνολικά έχουν υπάρξει 142 αποστολές (συμπεριλαμβανομένων και των αποτυχόντων) από την πρώτη του 1958.
Διαβάστε επίσης:
18 Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα
Πρωταθλητισμό στην ακρίβεια κάνει η Ελλάδα – Δεν έχει αντίπαλο στην Ευρώπη