ΑΤΖΕΝΤΑ

2013: Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (vids)

Σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013 πραγματοποιήθηκε η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της «Χρυσής Αυγής».

2013: Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (vids)
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013 πραγματοποιήθηκε η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της «Χρυσής Αυγής», με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχής. Φυσικά κύριος λόγος των συλλήψεων ήταν η σύνδεση του κόμματος με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής.

Οσον αφορά το χρονικό της υπόθεσης μετά από εισαγγελικές έρευνες, στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε το Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ηλία Παναγιώταρο και το Γιώργο Πατέλη, αρχηγό της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, όπου ανήκε ο Ρουπακιάς.

Χρονικό σημείο έναρξης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ήταν το 1987. Στο σύνολο οι συλληφθέντες ήταν γύρω στους 20, ενώ ο συνολικός αριθμός των στελεχών που αναζητούνταν για να συλληφθούν υπερέβαινε τους 30.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015), που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015 παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012-2015. Το ενδιαφέρον του βουλεύματος εστιάστηκε στη μειοψηφική γνώμη του εισηγητή της υπόθεσης, εφέτη Νικολάου Σαλάτα, που υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, γνώμη που αποτέλεσε επιχείρημα για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την αρχή αμφισβήτησαν την κατηγορία που αποδόθηκε στο κόμμα.

Η δίκη των 69 κατηγορουμένων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 και συνεχίζεται έως και σήμερα, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί στις 7 Οκτωβρίου. Μετά από αυτές τις εξελίξεις αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αποχώρησαν, ενώ ο Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής στις τελευταίες Εθνικές εκλογές.

Να αναφέρουμε πάντως οτι η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την ενοχή  μόνο του αυτουργού της δολοφονίας Φυσσα, Γιώργου Ρουπακιά, αφού «δίχως καμία αμφιβολία διέπραξε ανθρωποκτονία». Από εκει και πέρα η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, πρώην βουλευτών και φερομένων μελών της Χρυσής Αυγής, για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Ολοκληρώνοντας την πολύωρη εισήγησή της, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από το Νικ. Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Όπως είπε η εισαγγελέας, δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του μουσικού, δεν ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή η οποία δεν θα είχε όφελος αλλά αντιθέτως ζημιά από μια τέτοια πράξη.

Exit mobile version