22 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου
Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου.Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου.
22 Ιουλίου: Σαν σήμερα, κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας είναι η διεθνής ένωση των εθνικών νευρολογικών εταιρειών που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες το 1957. Σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 επαγγελματικές εθνικές ενώσεις νευρολόγων σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Κύριοι στόχοι της είναι η προώθηση της νευρολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως και η προώθηση της νευρολογικής υγείας.
Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η υγεία του εγκεφάλου προκαλεί τόσο μεγάλη προσοχή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου για το 2020 είναι αφιερωμένη στην νόσο του Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος η οποία προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο ηρεμίας, δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία αλλά και μη κινητικά προβλήματα όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα. Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο.
Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
Τζιοβίνκο: Το who is who της μεταγραφικής «βόμβας» που θέλει ο ΠΑΟΚ
Μιλγουόκι Μπακς: Οι πανηγυρισμοί έξω από το «Fiserv Forum» για τους πρωταθλητές! (vid)
Κορονοϊός: Τα αρνητικά test δεν αποτελούν ασφαλή μέθοδο για τη μη διασπορά του ιου!