ΑΤΖΕΝΤΑ

23 Φεβρουαρίου: Η Μάχη της Ιβοζίμα – Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ

Σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου το έτος 1945 σημειώθηκε μια από τις φονικότερες μάχες της ιστορίας, στην Ιβοζίμα της Ιαπωνίας.

23 Φεβρουαρίου: Η Μάχη της Ιβοζίμα - Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ
23 Φεβρουαρίου: Η Μάχη της Ιβοζίμα - Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ
Συντάκτης: Χρήστος Μαγγίνας Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου το έτος 1945 σημειώθηκε μια από τις φονικότερες μάχες της ιστορίας, στην Ιβοζίμα της Ιαπωνίας.

23 Φεβρουαρίου: Μια από τις ιστορικότερες μάχες της ανθρωπότητας έλαβε χώρα σαν σήμερα στην  Ιαπωνία και πιο συγκεκρίμενα στην Ιβοζίμα. Μια μάχη που μέτρησε έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων.

Μία από τις φονικότερες μάχες και μία από τις μεγαλύτερες αμφίβιες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας διεξήχθη(23 Φεβρουαρίου) στο νησί Ιβοζίμα της Ιαπωνίας το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1945 μεταξύ Αμερικανικών και Ιαπωνικών δυνάμεων και εντάσσεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο θέατρο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιβοζίμα σημαίνει «Νησί του θείου» στα ιαπωνικά, εξαιτίας των θειούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν στο μικρό αυτό ηφαιστειογενές νησί. Η έκτασή του είναι 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο το μέγεθος των δικών μας Αντικυθήρων. Ανήκει στη συστάδα νήσων Ογκασαβάρα και απέχει 650 ναυτικά μίλια νότια του Τόκιο. Κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό του είναι το βουνό Σουριμπάτσι, ύψους 166 μέτρων.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ιαπωνικό επιτελείο αποφάσισε να κρατήσει πάση θυσία τα νησιά Ογκασαβάρα. Τυχόν απώλειά τους θα διευκόλυνε τις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών, θα αποσυνέθετε την πολεμική παραγωγή και θα προκαλούσε πτώση του ηθικού του λαού.

Ειδικότερα, στην Ιβοζίμα υπήρχε ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως και δύο αεροδιάδρομοι. Οι Αμερικάνοι εποφθαλμιούσαν το νησί, επειδή το χρειάζονταν ως προγεφύρωμα για την επικείμενη επιχείρησή τους στην Οκινάβα, αλλά και γιατί τα ιαπωνικά αεροπλάνα που στάθμευαν εκεί παρενοχλούσαν τα Β-29. Η ιδέα για την κατάληψη της Ιβοζίμα ανήκε στο ναύαρχο Τσέστερ Νίμιτζ, ενώ ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ διαφωνούσε, επιδιώκοντας την κατάληψη της Φορμόζας (σημερινής Ταϊβάν).

Exit mobile version