26 Ιουλίου 1822: Σαν σήμερα η «Μάχη στα Δερβενάκια», γνωστή και ως «Σφαγή του Δράμαλη» (vids)
Σαν σήμερα πραγματοποιείται η σπουδαία μάχη των Ελλήνων στα ΔερβενάκιαΣαν Σήμερα 26/7 του 1822 πραγματοποιείται η μάχη στα Δερβενάκια, με τους Έλληνες επαναστάτες να παίρνουν μία πολύ σημαντική νίκη για την ανεξαρτησία.
Η «Μάχη στα Δερβενάκια» είναι και γνωστή και ως «Η σφαγή του Δράμαλη». Κι αυτό καθώς όλα άρχισαν τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όταν έκανε την εμφάνιση του ο Μαχμούτ Πασάς, γνωστότερος ως Δράμαλης.
Ο Σουλτάνος έχει ήδη διατάξει την προσοχή του στρατού στους Έλληνες, με τον Δράμαλη να υπακούει και να ξεκινάει την αποστολή του. Αρχικά περνά πολύ εύκολα από την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό του 25 χιλιάδες άντρες.
Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά.
Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν, όταν ο ίδιος ο Μαχμούτ, παρακούει τους τοπικούς Τούρκους ηγέτες, οι οποίοι τον συμβούλευσαν να κάνει ορμητήριο του την Κόρινθο και κατευθύνεται προς το Ναύπλιο.
Φτάνει ανενόχλητος μέχρι το Άργος, με τους επαναστάτες να μην μπορούν να υπερασπιστούν την Κόρινθο και τα στενά του Άργους.
Αμέσως μετά, υπήρξε τεράστια σύγχυση από την πλευρά των Ελλήνων, ωστόσο εκεί ξεχώρισε ο ηγετικός οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Ο ίδιος μέσα σε ελάχιστο χρόνο κήρυξε πανστρατιά, ενώ με δραστήρια μέτρα και συντονισμένες ενέργειες κατόρθωσε να περιορίσει τον στρατό του Δράμαλη στην Αργολίδα και να ματαιώσει την πορεία του προς την Τριπολιτσά.
Ο Δράμαλης βλέπει ότι τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα και σχεδιάζει υποχώρηση προς την Κόρινθο για να ανασυνταχθεί.
Αυτό έγινε αντιληπτό από τον Κολοκοτρώνη, κάτι που τον οδήγησε να σπεύσει και να καταλάβει τις στενές διαβάσεις που οδηγούσαν από το Άργος στην Κόρινθο, με 2.500 άνδρες.
Στις 26 Ιουλίου 1822 στα στενά των Δερβενακίων, κοντά στη Νεμέα, οι Τούρκοι υπέστησαν δεινή ήττα, χάνοντας πάνω από 3.000 άνδρες.
Στη μάχη εκτός του Κολοκοτρώνη διακρίθηκαν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ιδιαιτέρως ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς, που έλαβε το προσωνύμιο Τουρκοφάγος Ο Δράμαλης και οι εναπομείναντες άνδρες του προσπάθησαν να διαφύγουν την επομένη από την κλεισούρα του Αγιονορίου.
Όμως, ο Νικηταράς, ο Υψηλάντης και ο Παπαφλέσσας ήταν κι εκεί για να προκαλέσουν νέες βαριές απώλειες στον Δράμαλη στις 28 Ιουλίου.