Στις 27 Μαΐου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης χάνει τη μάχη για τη ζωή νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για 5 μέρες μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον του στις 22 Μαΐου.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας με μεγάλη επιρροή στην πολιτική. Γεννημένος στις 3 Απριλίου του 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας, σπούδασε γιατρός και πήρε ειδικότητα στη γυναικολογία.
Πέρα από την ιατρική επιστήμη ήταν και εξαιρετικός αθλητής του άλματος εις μήκος έχοντας διακρίσεις τόσο πανελλήνια όσο και εκτός συνόρων. Μάλιστα κρατούσε το Πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος για 23 χρόνια (μέχρι το 1959) με το άλμα του στα 7,37 μέτρα.
Το 1961 ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα καθώς εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά με την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
Ήταν ένας από τους ιδρυτές της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου του 1963 πραγματοποίησε εν μέσω απειλών, βαδίζοντας το μεγαλύτερος μέρος της διαδρομής μόνος του, την πρώτη Μαραθώνια πορεία της Ειρήνης. Λίγο αργότερα συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγες ώρες.
27 Μαΐου 1963: Ο θάνατός του σήμανε μία μαύρη μέρα για την Ελλάδα
Στις 22 Μαΐου το βράδυ, αφότου ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη με τίτλο «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» δέχθηκε τη μοιραία δολοφονική επίθεση που του έκοψε το νήμα της ζωής.
Συγκεκριμένα, έξω από την ομιλία του ήταν συγκεντρωμένοι από την αρχή παρακρατικοί οι οποίοι προπηλάκιζαν όσους εισέρχονταν στην εκδήλωση.
Με το πέρας της ο Λαμπράκης προσπάθησε να αποχωρήσει από τον χώρο με συνοδεία. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου με Ερμού όμως, παρότι η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία οχημάτων, ένα τρίκυκλο κινήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα εναντίον του και τον άφησε αιμόφυρτο στο δρόμο.
Ένας Θεσσαλονικιός περαστικός, ο Μανόλης Χατζηαποστόλου, ήταν αυτός ο οποίος κατάφερε να ρίξει από το τρίκυκλο τον Μανώλη Εμμανουηλίδη ο οποίος είχε καταφέρει το θανατηφόρο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο στον Λαμπράκη, ενώ στην συνέχεια ακινητοποίησε και τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ωστόσο απεβίωσε 4 μέρες μετά.
Δείτε το σημερινό Πρωτοσέλιδο του Sportime το οποίο τιμά τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.