29 Μαΐου 1453: «Η Πόλις εάλω»
29 Μαΐου του 1453, «η Πόλις εάλω», η άλωση της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.29 Μαΐου του 1453, «η Πόλις εάλω», η άλωση της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
29 Μαΐου 1453: Σαν σήμερα, την 29η ημέρα του μηνός Μαΐου, το έτος 1453, η πόλη των πόλεων αλώθηκε και πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, γεγονός που σήμανε και το τέλος της σπουδαίας Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ είχε βάλει ως στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και έτσι έχοντας ως έδρα του την Ανδριανούπολη, κατάφερε να μαζέψει έναν στρατό που έφτανε τους 150.000 άνδρες και ναυτικό 400 πλοίων.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος.
Με τη βοήθεια ενός Ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο.
Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες.
Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος.
Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς.
Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα χρόνια μετά την Άλωση, η «Κόκκινη Μηλιά» κι ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς»
Ελληνοτουρκικά: Ετοιμάζει σόου ο Τσαβούσογλου σε Θράκη και Αθήνα μετά την ήττα από Δένδια;