3 Αυγούστου: Η Νίκη Μπακογιάννη «γράφει» ιστορία (pics-vids)
Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Αυγούστου του 1996, όταν η Νίκη Μπακογιάννη έγραφε με… χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα αθλήτρια, κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και σπάει το φράγμα των 2μ στο ύψος με 2.01 και 2.03, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο. Η μόνη που...Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Αυγούστου του 1996, όταν η Νίκη Μπακογιάννη έγραφε με… χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα αθλήτρια, κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και σπάει το φράγμα των 2μ στο ύψος με 2.01 και 2.03, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο.
Η μόνη που κατάφερε να την ξεπεράσει είναι η Βουλγάρα Στέφκα Κωνσταντίνοβα (2.05), ωστόσο δει θα είναι η μόνη της επιτυχεία.
Η Νίκη Μπακογιάννη θα περάσει και στο βιβλίο Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1.70) από το ύψος που πήδηξε (2.03).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (3/8)
3 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον παγκόσμιο αθλητισμό
2010 – Πεθαίνει στις 3 Αυγούστου από καρκίνο σε ηλικία 50 ετών η Ελένη Πολυχρονίδου, εξέχουσα προσωπικότητα της ρυθμικής γυμναστικής, προπονήτρια από τις πρώτες ημέρες του αθλήματος στην Ελλάδα (1982), τεχνική διευθύντρια της ομοσπονδίας (ΕΓΟ) και μέλος της τεχνικής επιτροπής της UEG.
2008 – Η Ελλάδα κερδίζει την Λιθουανία με 57-50 στον μεγάλο τελικό και κατακτά το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (κάτω 18 ετών) που ολοκληρώνεται σε Πύργο και Αμαλιάδα. MVP της διοργάνωσης ανακηρύχθηκε ο Λιθουανός Donatas Motiejunas ενώ μαζί του την καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος αποτέλεσαν ο Τούρκος σέντερ Enes Kanter, ο Κροάτης forward Mario Delas και οι Έλληνες guards Νίκος Παππάς και Κώστας Σλούκας. Το βραβείο Fair Play δόθηκε στον Έλληνα forward Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς ο οποίος, παρότι έσπασε ένα κόκκαλο στο πόδι του στον τρίτο αγώνα της εθνικής, εμψύχωνε τους συναθλητές του σε όλα τα επόμενα παιγνίδια φορώντας νάρθηκα.
2002 – Πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε Ευρωπαικό Πρωτάθλημα κολύμβησης. Η ομάδα 4×200μ ελεύθερο (Θανάσης Οικονόμου, Νίκος Ξυλούρης, Σπύρος Γιαννιώτης και Γιάννης Κοκκώδης) τερματίζει 3η πίσω από Ιταλία και Γερμανία.
2000 – Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral Νέων στο Κόρθι της Άνδρου. Ο Βύρων Κοκκαλάκης του ΝΟ Βάρης – Βάρκιζας κερδίζει δυο χρυσά μετάλλια και ο Αλέξης Πράπας έρχεται τρίτος στην γενική κατάταξη παίδων. Στην κατηγορία βετεράνων άνω των 40 ετών, ο Θάνος Σακκάς παίρνει το χρυσό μετάλλιο με 7 βαθμούς ποινής.
2000 – Αρνούμενη να παραδεχτεί την εμπλοκή της στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία, η FIFA αποφασίζει σε έκτακτη συνεδρίασή της ότι μια ήπειρος ανά τετραετία θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Μουντιάλ, αρχής γενομένης από το 2010.
1996 – Η Ελλάδα κερδίζει με 91-72 τη Βραζιλία στην Ατλάντα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης που αγωνίζεται για τελευταία φορά με την εθνική ομάδα μπάσκετ σκοράρει 3 πόντους και συμπληρώνει συνολικά 5291 σε 351 αγώνες, πρώτος μπροστά από τον Παναγιώτη Φασούλα (2384 / 243) και τον Φάνη Χριστοδούλου (2255 / 219) σε συμμετοχές αλλά και σε πόντους αφού ο Νίκος Γκάλης έχει 5122 αλλά σε 168 αγώνες.
1989 – Ο Jorge Velasquez γίνεται ο πέμπτος τζόκεϊ που σημειώνει 6.000 νίκες όταν κερδίζει την τρίτη ιπποδρομία στο Arlington International Racecourse ιππεύοντας την 3χρονη ”Maddie Bumpo”.
1980 – Ολοκληρώνονται οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα οι οποίοι ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου. Πήραν μέρος 5.326 αθλητές και 1.088 αθλήτριες από 81 χώρες σε 23 αθλήματα. Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν μέρος. Στη Σύνοδο της ΔΟΕ που προηγήθηκε, ο Juan Antonio Samaranch γίνεται ο έβδομος πρόεδρος της ΔΟΕ. Ο δεκαθλητής Dailey Tompson ανακηρύσσεται βασιλιάς των αθλητών.
1950 – Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Λυών (Olympique Lyonnais) μετά από συμφωνία ανάμεσα στα τμήματα ποδοσφαίρου και ράγκμπι, που υπήρχε από το 1899.
1932 – Ο Jules Noel χάνει το χρυσό μετάλλιο στην δισκοβολία όταν οι κριτές δεν βλέπουν την νικητήρια βολή και κατατάσσεται τέταρτος αφού δεν μπόρεσε να την επαναλάβει στην επόμενη προσπάθειά του.