3 Αυγούστου: Όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε «αντίο» στην Εθνική
Ήταν 3 Αυγούστου 1996. Η Εθνική ομάδα μόλις είχε επικρατήσει 92-71 της Βραζιλίας, στον τελευταίο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Κατέλαβε έτσι την 5η θέση.Ήταν 3 Αυγούστου 1996. Η Εθνική ομάδα μόλις είχε επικρατήσει 92-71 της Βραζιλίας, στον τελευταίο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Κατέλαβε έτσι την 5η θέση.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ζήτησε να κλείσει η πόρτα των αποδυτηρίων και να μείνει μόνος με τους συμπαίκτες του. Οι κουβέντες του ήταν συγκλονιστικές…
«Θέλω να σας πω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσω από την Εθνική. Είναι δύσκολο και το καταλαβαίνετε, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω δύο λόγια. Φυλάξτε αυτή την ομάδα σαν κόρη οφθαλμού. Η Εθνική είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει επιτυχίες.
Πρέπει να αισθάνεστε ότι αυτή η ομάδα είναι η υπερηφάνεια σας, η τιμή σας, ο ίδιος ο εαυτός σας. Πλέον η σκυτάλη περνάει σε εσάς. Να την προσέχετε σαν την ψυχή σας».
Οι πιο… υποψιασμένοι κάτι κατάλαβαν όταν ο Γιαννάκης είχε ζητήσει να μείνει αποκλειστικά με τους συμπαίκτες του. Ακολούθησε σιωπή… Η οποία έσπασε όταν ο πάντα αυθόρμητος Φάνης Χριστοδούλου είπε: «Τι μας έκανες τώρα ρε μεγάλε… Μας γ…ες»!
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι το μπάσκετ
Μετά όμως άρχισε το κλάμα. Ο«Δράκος» τους ζήτησε να προσέχουν την Εθνική. Ενα μεγάλο κεφάλαιο έκλεινε. Και η πιο αντιπροσωπευτική δήλωση έγινε από τον Γιώργο Σιγάλα, την ώρα που έβγαινε από τα αποδυτήρια.«Δεν κλαίμε επειδή φεύγει ο Γιαννάκης, αλλά επειδή φεύγει ουσιαστικά ο άνθρωπος που είναι το ίδιο το μπάσκετ».
Στο τουρνουά «Δημήτρεια», στις 12 Σεπτεμβρίου 1976 στην Θεσσαλονίκη, ο 17χρονος τότε Παναγιώτης Γιαννάκης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.
Συνολικά φόρεσε τα γαλανόλευκα 351 φορές. Τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο παίκτη.
Επαιξε σε 8 Ευρωμπάσκετ, 3 Παγκόσμια και στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα όπου αποχαιρέτησε την ενεργό δράση. Φυσικά ήταν ο αρχηγός στο χρυσό Ευρωμπάσκετ του ’87 και στο ασημένιο του ’89.
Και ως προπονητής
Ως προπονητής της Εθνικής έλαβε μέρος στα Ευρωμπάσκετ του 1997, του 2005 και του 2007 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (το 2005) στο Βελιγράδι. Επίσης ήταν ο προπονητής στα Παγκόσμια του 1998 (4η θέση) και του 2006 όταν η Εθνική κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο αφού νίκησε την ομάδα των ΗΠΑ στον ημιτελικό. Επίσης οδήγησε την ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008 (5η θέση και στις δύο διοργανώσεις).
Ποιά είναι η ουσία; Οτι κανείς άλλος δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ με την Εθνική ομάδα.
3 Αυγούστου: Η τρομερή σύμπτωση…
Ποιο ήταν το φοβερό της ιστορίας; Οτι και στα αποδυτήρια της Βραζιλίας είχε… κλάματα. Ο μεγάλος Οσκάρ Σμιντ ανακοίνωνε ότι έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα με την Εθνική στις 3 Αυγούστου. Δεν είναι όντως απίστευτο που οι δύο θρύλοι του μπάσκετ ανακοίνωσαν ταυτόχρονα την αποχώρησή τους;
Ο Οσκάρ πάντως έπαιξε στο πρωτάθλημα της χώρας του ως το 2003. Απλώς δεν ξανάπαιξε ποτέ στην Εθνική. Ηταν ήδη 38 χρονών τότε