ΑΤΖΕΝΤΑ

30 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού

Η 30η Ιουνίου, με απόφαση του ΟΗΕ, έχει ανακηρυχθεί ως η Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού.
30 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού

Η 30η Ιουνίου, με απόφαση του ΟΗΕ, έχει ανακηρυχθεί ως η Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού.

30 Ιουνίου: Σαν σήμερα, κάθε χρόνο εορτάζεται  με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη στις 23 Μαΐου 2018, η Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού, για να τονισθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση εθνικών και διεθνών πολιτικών αποφάσεων και να αναγνωριστεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η επιλογή της 30ης Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινοβουλευτισμού σχετίζεται με την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στις 30 Ιουνίου 1889, με πρωτοβουλία δύο βουλευτών, του Άγγλου Γουίλιαμ Ράνταλ Κρέμερ και του Γάλλου Φρεντερίκ Πασί.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter-Parliamentary Union) είναι ένας διεθνής οργανισμός που συντονίζει τις ενέργειες των εθνικών κοινοβουλίων κι έχει ως σκοπό την προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, την υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και την εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Επιπροσθέτως, εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, υποστηρίζει τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, έχοντας στενή συνεργασία με τον Οργανισμό κι έχει συμβάλει στη δημιουργία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Βουλή των Ελλήνων είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες της με πενταμελή διακομματική αντιπροσωπεία.

Το κοινοβούλιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης δημοκρατίας, επειδή εκπροσωπεί τη φωνή του λαού, ψηφίζει νόμους κι ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Επιπλέον, συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για τη σύνδεση εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, διασφαλίζοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες τις οποίες έχουν υπογράψει.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όλα τα κράτη του κόσμου έχουν κάποια μορφή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αν και τα κοινοβούλια στα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα κυριαρχούνται συχνά από ένα πολιτικό κόμμα και δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση. Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα 114 ακολουθούν το «σύστημα της μίας Βουλής» (μονοκαμερισμός) και 79 το «σύστημα των δύο Βουλών» (δικαμερισμός).

Τα παλαιότερα κοινοβούλια στον κόσμο είναι το Althing (το εθνικό κοινοβούλιο της Ισλανδίας) και το Tynwald (το κοινοβούλιο της Νήσου του Μαν). Κάθε ένα από αυτά υποστηρίζει ότι είναι το παλαιότερο συνεχές κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την UNESCO, το πρώτο παράδειγμα σύγχρονου κοινοβουλευτισμού ήταν η Βουλή του Βασιλείου της Λεόν («Cortes de León») που συγκάλεσε ο βασιλιάς Αλφόνσος Θ’ το 1188.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΟΚ: Η Τούμπα γεμίζει ξανά – Έρχονται ανακοινώσεις για τα εισιτήρια διαρκείας!

Καιρός: Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα – Πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία

Προνόμια εμβολιασμένων: Έτσι θα λειτουργούν εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και γήπεδα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «30 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.