ΑΤΖΕΝΤΑ

5 Οκτωβρίου: Η Μάριον Τζόουνς παραδέχεται τη χρήση στεροειδών (vids)

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα για σήμερα, 5 Οκτωβρίου

5 Οκτωβρίου: Η Μάριον Τζόουνς παραδέχεται τη χρήση στεροειδών (vids)
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Οκτωβρίου 2007, όταν η πρωταθλήτρια του στίβου Μάριον Τζόουνς, αποφασίσει να παραδεχτεί πως έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Συγκεκριμένα, με την υπόθεση BALCO, η Αμερικανίδα θα ανακοινώσει ότι έχει πάρει στεροειδή και ταυτόχρονα τονίζει πως δεν πρόκειται να τρέξει ξανά.

Τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η Τζόουνς παραδίδει τα πέντε μετάλλια που είχε κατακτήσει στην καριέρα της.

Αυτά είναι τρία χρυσά και δύο χάλκινα, που είχε πάρει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

5 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον παγκόσμιο αθλητισμό

2003 – Ο 24χρονος τερματοφύλακας της Στουτγκάρδης Timo Hildebrand φτάνει τα 825 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ σε αγώνα της Bundesliga (Στουτγκάρδη-Κολονία 0-0) καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Oliver Kahn (802 λεπτά).

1997 – Πεθαίνει στο Γηροκομείο Αθηνών σε ηλικία 97 ετών ο Παντελής Καραγιάννης, ένας από τους ιδρυτές του ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ της Πόλης και μετέπειτα της ΑΕΚ το 1924 μαζί με τους αδερφούς Ιωνά και τον Κώστα Σπανούδη.

1997 – Ο Γιάννης Κούρος κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 303,506 χιλιομέτρων στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας.

1995 – Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 52 ετών ο οδηγός ράλλυ Κώστας Φερτάκης που αγωνίζεται ανελλιπώς από το 1970 με μεγαλύτερη επιτυχία την πέμπτη θέση στη γενική του Ακρόπολις (1986) μαζί με τον Στρατή “Στρατισίνο” Χατζηπαναγιώτου.

1994 – Το ΝΒΑ μικραίνει την απόσταση του 3πόντου σε 22 πόδια, δηλαδή 6.71 μέτρα.

1990 – Ο Δημήτρης Σαραβάκος πετυχαίνει 5 γκολ με την Εθνική Ελλάδος στον φιλικό αγώνα με την Αίγυπτο 6-1, επίδοση που λίγοι ευρωπαίοι σκόρερς έχουν πετύχει.

1975 – Ο Εθνικός κερδίζει με 4-1 στις Σέρρες αλλά ο Ρομπέρτο Καλκατέρα τραυματίζεται βαριά στον μηρό στο 7ο λεπτό από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Τζάκοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος του Εθνικού Δημήτρης Καρέλλας θα τον μεταφέρει στο Λονδίνο μπροστά στον κίνδυνο να “χάσει” το πόδι του αλλά τελικά ο Ουρουγουανός φορ θα αναγκαστεί να τερματίσει την καριέρα του.

1975 – Ο Niki Lauda ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1. Θα το καταφέρει ακόμη δύο φορές, το 1977 και το 1984.

1974 – Ο Αμερικανός David Kunst ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας καλύπτοντας 14.450 μίλια σε 4 χρόνια αλλάζοντας 21 ζευγάρια παπούτσια.

1951 – Ξεκινούν οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που θα ολοκληρωθούν στις 20/10. Η ιδέα για την διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της ΔΟΕ και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρείας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα ΕΟΕ. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (3 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα).

1946 – Η Newcastle United ισοφαρίζει το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς τερμάτων σε έναν αγώνα της Stockport County απέναντι στην Halifax Town το 1934 όταν σημειώνει νίκη με 13-0 εναντίον της Newport County σε αγώνα της Β’ Κατηγορίας της Αγγλίας.

1930 – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαναγεμίζει το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την πρωτοβουλία για τους αγώνες αυτούς πήρε το 1928, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Μιχάλης Ρινόπουλος. Ο επικοντιστής του ΠΑΟ Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.

1926 – Ξεκινάει η λειτουργία της πρώτης σχολής διαιτητών από την ΕΠΣ Μακεδονίας.

1925 – Το περιοδικό “TIME” φιλοξενεί στο εξώφυλλό του τον 22χρονο Harold (Red) Edward Grange των Chicago Bears και μετέπειτα των NY Yankees, τον σημαντικότερο παίκτη του αμερικανικού football. Η αναγνώριση έρχεται ενα σχεδόν χρόνο μετά την κορυφαία απόδοσή του εναντίον του Michigan.

1919 – Ο Enzo Ferrari κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα φέρει το όνομά του.

1918 – Ο Γάλλος αεροπόρος και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεο, Roland Garros, πεθαίνει σε ηλικία 30 ετών, όταν το αεροσκάφος του καταρρίπτεται κοντά στο Βουζιέρ των Αρδενών. Το 1920 το γήπεδο τένις, στο οποίο διεξάγεται ένα από τα τέσσερα τουρνουά grand slam, το “Stade de Roland Garros”, θα πάρει το όνομά του, παρ’ όλο που ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ παίκτης του τένις.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Exit mobile version