Σαν σήμερα στις 6 Αυγούστου 1945 σημειωνόταν ένα από πιο τραγικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα από τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα στο Ναγκασάκι «σκορπούν» τον θάνατο και την καταστροφή στην Ιαπωνία.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί με την κίνηση αυτή «σφραγίζουν» όπως -όπως υποστηρίζουν- την νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και προσθέτουν ότι η χρήση αυτού του όπλου «ήταν απαραίτητη για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς».
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου- 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο «Little Boy» (αγοράκι) στο κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών Αλαμογκόρντο.
Τη ρίψη της έκανε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β-29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, «Ένολα Γκέυ».
Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη πυρηνική βόμβα (και τελευταία μέχρι σήμερα εναντίον ανθρώπων και μάλιστα αμάχων) στο Ναγκασάκι.
Πριν την έκρηξη αυτό ήταν το κτίριο που στέγαζε την “Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα”. Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.