Σφαγή στο Δήλεσι: Μία μαύρη… σελίδα στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους
Ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου του 1870 και μιλάμε για τη Σφαγή στο Δήλεσι. Όλα άρχισαν στις 30 Μαρτίου του 1870, όταν μία ομάδα Άγγλων περιηγητών και διπλωματικών, ξεκίνησαν για να επισκεφτούν τον Μαραθώνα, με άνδρες της χωροφυλακής, αφού εκείνη την εποχή η ληστεία βρισκόταν...Ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου του 1870 και μιλάμε για τη Σφαγή στο Δήλεσι.
Όλα άρχισαν στις 30 Μαρτίου του 1870, όταν μία ομάδα Άγγλων περιηγητών και διπλωματικών, ξεκίνησαν για να επισκεφτούν τον Μαραθώνα, με άνδρες της χωροφυλακής, αφού εκείνη την εποχή η ληστεία βρισκόταν σε έξαρση, παρά τα μέτρα που είχε λάβει η τότε κυβέρνηση.
Την ομάδα, αποτελούσαν ο λόρδος και η λαίδη Μάνκαστερ, ο νεαρός φίλος τους Φρέντερικ Βάινερ, ο δικηγόρος Έντουαρντ Λόιντ, ο τρίτος γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα Έντουαρντ Χέρμπερτ και ο γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, κόμης Αλμπέρτο ντε Μπόιλ, που προστέθηκε την τελευταία στιγμή.
Καθώς όλα κυλούσαν ομαλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής κοντά στο Πικέρμι, οι εκδρομείς έπεσαν σε ενέδρα που είχαν στήσει οι αδελφοί Αρβανιτάκη και η συμμορία τους, εξουδετερώνοντας τους άνδρες της χωροφυλακής.
Ο αρχηγός της συμμορίας Τάκος Αρβανιτάκης, έχοντας ομήρους τους Άγγλους διπλωμάτες, ζήτησε από την κυβέρνηση του Θρασύβουλου Ζαΐμη, λύτρα που έφταναν τις 25 χιλιάδες λίρες, ενώ παράλληλα ήθελε να χορηγηθεί σε όλους αμνηστία.
Η Αγγλική πρεσβεία αποφάσισε να δεχτεί τους όρους των απαγωγέων, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη. Ο υπουργός στρατιωτικών Σκαρλάτος Σούτσος, υποστήριξε ότι αν γίνει αποδοχή αυτών που ζητάει η συμμορία τότε θα μιλάμε για έναν εξευτελισμό της χώρας.
Αυτή η στάση εξόργισε τους απαγωγείς, ωστόσο ο λόρδος Μάνκαστερ ζήτησε να επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό και να μιλήσει με τους ανθρώπους του, για την αμνηστία. Εκείνοι τον άφησαν, αλλά η κυβέρνηση έμεινε ανυποχώρητη, ενώ έστειλε στρατιώτες προκειμένου να συλλάβουν τους απαγωγείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (9/4)
Οι Αρβανιτάκηδες όμως διέφυγαν διαμέσου της Πεντέλης και της Πάρνηθας και κατέφυγαν στον Ωρωπό, αφού πρώτα απελευθέρωσαν τις γυναίκες. Εκεί ξεκαθάρισαν ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους, θα σκοτώσουν τους υπόλοιπους αιχμαλώτους, με τον Σούτσο να συνεχίζει να ζητά άνευ όρων απελευθέρωση των απαχθέντων.
Πολλοί στρατιώτες προσπαθούσαν να τους εγκλωβίσουν στην Αττική προκειμένου να τους συλλάβουν, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Στις 9 Απριλίου του 1870, οι άντρες ενός αποσπάσματος κατάφεραν να πετύχουν τους Αρβανιτάκηδες στο Δήλεσι, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους τέσσερις ομήρους και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν.
Ο Τάκος Αρβανιτάκης κατάφερε να ξεφύγει, με 20 άνδρες να χάνουν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο σημείο, μέσα σε αυτούς ο Χρήστος Αρβανιτάκης. Ακόμα εννιά δε γλίτωσαν τη σύλληψη, ενώ αργότερα θα καταδικαστούν σε θάνατο και θα εκτελεστούν.
Τα πράγματα για τη χώρα ήταν πολύ άσχημα αυτό το γόητρο της καταρρακώθηκε, με τον διεθνή τύπο να κάνει λόγο για «χώρα ημιβαρβάρων», «φωλεά ληστών και πειρατών», ενώ η Ελλάδα χαρακτήρισε «εντροπή για τον πολιτισμό», που «τίθενται εκτός του κύκλου των πολιτισμένων κρατών».
Ωστόσο βρήκαμε υποστήριξη από τον Άγγλο υπουργό εξωτερικών και φιλέλληνα, Γκλάντστοουν αλλά και τους πρεσβευτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Μάλιστα η χώρα μας αναγκάστηκε να εκφράσει τη λύπη της στην κυβέρνηση της Αγγλίας και της Ιταλίας και να καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων το ποσό των 22 χιλιάδων λιρών.
9 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον πλανήτη
1609 – Ογδοηκονταετής Πόλεμος: η Ισπανική Αποικιακή Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπογράφουν τη Συνθήκη της Αμβέρσας σε μία ανακωχή που διήρκησε 12 χρόνια.
1682 – Ο Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ ντε λα Σαλ ανακαλύπτει τις εκβολές του ποταμού Μισσισσιππή, διεκδικεί την περιοχή για τη Γαλλία και την ονομάζει Λουιζιάνα.
1860 – Ο Εντουάρ-Λεόν Σκοτ Ντε Μαρτενβίλ πραγματοποιεί στο φωναυτογράφο του την παλαιότερη γνωστή ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής.
1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λη παραδίδει το στρατό της Βόρειας Βιρτζίνια στον Οδυσσέα Γκραντ, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο.
1918 – Το Εθνικό Συμβούλιο της Βεσσαραβίας ανακηρύσσει την ένωσή της με το Βασίλειο της Ρουμανίας.
1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Weserübung. Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στη Δανία και τη Νορβηγία.
1941 – Οι ναζιστικές δυνάμεις εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη.
1942 – Οι Ιάπωνες πραγματοποιούν αεροπορική επιδρομή στην Κεϋλάνη βυθίζοντας ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο και ένα αυστραλιανό καταδρομικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του νησιού.
1948 – Η δολοφονία του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν προκαλεί βίαιες ταραχές στη Μπογκοτά και επιπλέον δέκα χρόνια βίας στην Κολομβία.
1959 – Πρόγραμμα Μέρκιουρι: Η NASA ανακοινώνει την επιλογή των επτά πρώτων αστροναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
1960 – Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού βεληνεκούς.
1964 – Τριακόσιοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης διατάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την Τουρκία εντός 15 ημερών.
1967 – Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο Boeing 737 (σειρά 100).
1969 – Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο βρετανικής κατασκευής Κονκόρντ.
1989 – Στην Τιφλίδα, ειρηνική αντισοβιετική διαδήλωση υπέρ της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της Γεωργίας διαλύεται από τον σοβιετικό στρατό, με αποτέλεσμα 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
1991 – Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1999 – Ο Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος του Τζιμπουτί.
2000 – Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και αναλαμβάνει την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
2003 – Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τον αμερικανικό στρατό.
2005 – Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, παντρεύεται την Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς.