Αντώνης Τρίτσης: Ο Δεκαθλητής του Παναθηναϊκού που κατέκτησε την πολιτική σκηνή (vid)
Σαν σήμερα (7/4) στις 7 Απριλίου του 1992 πέθαινε, σε ηλικία μόλις 55 ετών, ο ξεχωριστός πολιτικός και σπουδαίος αθλητής, Αντώνης Τρίτσης.Σαν σήμερα (7/4) στις 7 Απριλίου του 1992 πέθαινε, σε ηλικία μόλις 55 ετών, ο Αντώνης Τρίτσης (γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά). Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα που διακρίθηκε στον αθλητισμό και την πολιτική, ενώ έφερε την ιδιότητα και του αρχιτέκτονα.
Υπήρξε οραματιστής αρκετών ιδεών και έργων που εκείνη την εποχή φαίνονταν ακραίες. Η υλοποίησή τους αρκετά χρόνια αργότερα θα αποδείκνυε του λόγου το αληθές.
Ο Αντώνης Τρίτσης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το όραμά του στον Δήμο Αθηναίων, καθώς από τις στις 23 Μαρτίου 1992 έδινε, θα δίνει μάχη για τη ζωή του στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μετά από ισχαιμικό και εγκεφαλικό επεισόδιο. Την οποία και δεν κατάφερε να κερδίσει.
Νωρίτερα είχε δώσει μάχες κατά της χούντας στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια υπήρξε εκ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ. Με το νέο κόμμα θα διατελέσει Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Δήμαρχος Αθηναίων αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου 1991 διαδεχόμενος τον Νίκο Γιατράκο, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατία, παρότι απένατί του βρισκόταν η Μελίνα Μερκούρη.
Σημαντική στιγμή στην πολιτική καριέρα του Αντώνη Τρίτση ότι στις 19 Μαΐου του 1989 αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ (εξαιτίας της σκληρής του κόντρα με την εκκλησία για την περιουσία της) και ιδρύει δικό του κόμμα, το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα (ΕΡΚ).
Χαρακτηριστικός ήταν ένας διάλογος που είχε με τον Κωσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο αποκάλυψε ο ίδιος ο Αντώνης Τρίτσης σε μια συνέντευξή του: «Καλά τα πας εσύ», του λέει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «αλλά για να φτιάξεις την Αθήνα πρέπει να την γκρεμίσεις πρώτα!». » Ήμουν έτοιμος να του απαντήσω», σχολίαζε γελώντας ο Αντώνης: «Αστειεύεστε, κύριε πρόεδρε; Να καταστρέψω το έργο σας;». Οι θέσεις του βρίσκουν πολλούς να διαφωνούν, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1984 είχε αποχωρήσει αποχωρεί από το ΠΕΧΩΔΕ. Τότε είχε πει τη φράση «Είμαι ένας απλός στρατιώτης της αλλαγής».
Ο ξεχωριστός πολιτικός μιλούσε ενώ μιλούσε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και ιταλικά), ενώ Μετά τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Αθηνών, μετέβη στην Αμερική το 1960. Εκεί πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Πολεοδομία-Χωροταξία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ.
Ταξιδεύοντας πάντα νύχτα με το λεωφορείο κατάφερνε να μην πληρώνει ξενοδοχείο. Ετσι κατάφερε να γυρίσει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ παρότι όταν πήγε εκεί είχε μόλις σαράντα δολάρια στην τσέπη.
Λέγεται ότι η περιπλάνηση στη Νότια Αμερική και τα κινήματα που δρούσαν στην Λατινική Αμερική, αλλά και το πραξικόπημα των της χούντας είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της ιδεολογίας του.
Ο Αντώνης Τρίτσης ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από πολύ μικρός. Αρχικά υπήρξε ποδοσφαιριστής (ήταν στόπερ). Αργότερα έγινε αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στο δέκαθλο και στο ύψος, ενώ κέρδισε διακρίσεις και σε διεθνές επίπεδο (βαλκανικοί αγώνες).
Συγκεκριμένα υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα εις ύψος το 1956 και στο δέκαθλο το 1958. Επίσης, ήταν κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ δεκάθλου εφήβων το 1956 με 4.423 β. και ανδρών με 5.395 β. το 1958 στους Βαλκανικούς Αγώνες. Στα ενδιαφέροντά του ανήκαν επίσης η Φυσική Γεωγραφία και η Αρχαιολογία.
Τη στιγμή που πέθανε, ο Αντώνης Τρίτσης ετοιμαζόταν να παντρευτεί την επί επτά χρόνια σύντροφό του και ηθοποιό Μιμή Ντενίση.
Σήμερα υπάρχει ομώνυμο ίδρυμα προς τιμήν για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών το οποίο φιλοξενεί και το «Αρχείο Αντώνη Τρίτση». Επίσης υπάρχει και ομώνυμο Πάρκο το οποίο βρίσκεται στα όρια του δήμου Ιλίου