Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ
Μπερνάρ Ταπί: Από την κορυφή της Ευρώπης, στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες και στην αέναη μάχη με την πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΣαν σήμερα: Η ζωή που έζησε ο Μπερνάρ Ταπί θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία. Επιτυχίες, αποτυχίες, δωροδοκίες και δικαστικές διαμάχες.
Ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ, σαν σήμερα παραπέμπφθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την υπόθεση δωροδοκίας του αγώνα με τη Βαλανσιέν, επειδή προσπάθησε να δωροδοκήσει τον αντίπαλο προπονητή, Μπόρο Πρίμορατς.
Ο λόγος, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν γιατί οι Μαρσεγιέζοι είχαν πολύ δύσκολα παιχνίδια σε Γαλλία και Champions League και έπρεπε να κρατήσουν δυνάμεις γι’αυτά.
Έτσι, από τη νίκη της πρώτης διασυλλογικής διοργάνωσης με το νέο όνομα, μέσα σε λίγους μήνες, ο μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της Adidas, φυλακίστηκε, ενώ η ομάδα του υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία της χώρας.
Παράλληλα, ένας εμβληματικός πρόεδρος για το κλαμπ, αποκλείστηκε δια βίου από τους αθλητικούς χώρους όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Ο Ζακ Γκλασμάν, ο παίκτης που αποκάλυψε το σκάνδαλο, θα βραβευτεί αργότερα από την FIFA, αλλά θα αναγκαστεί πρακτικά να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αφού θα αυτοεξοριστεί σε ένα μικρό νησί στην Αφρική για να παίξει στη Σεν Ρουζ.
Μπερνάρ Ταπί: Η μετωπική με την Κριστίν Λαγκάρντ
Μια διαμάχη που διήρκεσε πολλά χρόνια (1993-2008) και έβαλε μέσα στο παιχνίδι και την πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το θέμα δεν ήταν ποδοσφαιρικό, αλλά επιχειρηματικό. Ο τραπεζικός όμιλος Crédit Lyonnais είχε πουλήσει εν αγνοία του Ταπί, στον Ρόμπερτ-Λούις Ντρέιφους την Adidas, κάνοντας… ψαλίδι στον Ντρέιφους, χωρίς ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ να καταλάβει τίποτα.
Έκτοτε, μια δικαιωνόταν ο Ταπί και άλλωστε ο όμιλος. Το 2008, μπήκε στη διαμάχη η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Τότε, ένα από τα δικαστήρια της υπόθεσης δικαίωσε τον Ταπί, ώστε να λάβει 404 εκατ. ευρώ πίσω. Η Λαγκάρντ κατηγορήθηκε για αμέλεια και μετά από λίγες μέρες ορίστηκε η δίκη.
Μια δίκη που έβγαλε ετυμηγορία το 2016, καταδικάζοντάς την για αμέλεια χωρίς ωστόσο να περάσει στο ποινικό της μητρώο.
Ακόμα και τότε όμως, η Λαγκάρντ δεν το παράτησε και τράβηξε το σχοινί παραπάνω, με τις δίκες να συνεχίζονται μέχρι τον θάνατο του Ταπί, τον περασμένο Οκτώβριο.