ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος του Μάρτυρα.
Εορτολόγιο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου: O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει.

Συγχρόνως όμως μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά-σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεως του.

Γρήγορα η ευσεβής ψυχή του δέχθηκε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί.

Όμως ο Άγιος θεράπευε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες τού Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. O αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον Άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε.

Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών. Το 250 μ.Χ. ο Άγιος, επειδή δεν λάτρευε τους θεούς της ειδωλολατρικής θρησκείας και ήταν Χριστιανός, συνελήφθη από κάποιον στρατιωτικό που ονομαζόταν Φρόντων (ή Φόρτων) και οδηγήθηκε ενώπιον των επάρχων της Ανατολής, Τιβέριου Γράγχου και Κλαυδίου Ακυλίνου στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Ο μάντης Πομπηϊανός τον παρουσίασε στους ηγεμόνες. Ο Άγιος Τρύφων ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Του κατατρύπησαν με σπαθιά όλο του το σώμα, έπειτα τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα και τον έσυραν, σε ώρες φοβερού ψύχους, σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες. Εκείνος προσευχόταν και έλεγε: «Κύριε, μην τους καταλογίσεις αυτή την αμαρτία». Μετά το φρικτό μαρτύριο τον ρώτησαν αν σωφρονίσθηκε και ήθελε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Μάρτυρας του Χριστού απάντησε τότε στον έπαρχο Ακυλίνο: «Ανόσιε και κακών αρχηγέ, είναι δυνατόν να είσαι σωφρονισμένος, όταν είσαι μεθυσμένος από τον διάβολο; Εγώ πάντοτε περνάω τον βίο μου με σωφροσύνη, γιατί έχω τον Χριστό βοηθό της ελπίδας μου».

Ύστερα από αυτό τον έκλεισαν στο δεσμωτήριο με σκοπό να του δώσουν διορία, για να απαλλαγεί από την «άνοια» αυτού και να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό. Λίγες ημέρες μετά ο έπαρχος κάλεσε τον Άγιο και τον ρώτησε εάν το διάστημα του χρόνου και τα βασανιστήρια τον έπεισαν να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος και πάλι ομολόγησε με πνευματική ανδρεία το Όνομα του Θεού. Τον έσυραν τότε γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά, κατόπιν τον μαστίγωσαν και στη συνέχεια του έκαψαν με λαμπάδες τα πλευρά. Στο τέλος, μόλις ο Μάρτυρας παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό λέγοντας το «Κύριε Ιησού Χριστέ, δέξαι το πνεύμα μου», απέκοψαν την τίμια κεφαλή αυτού.

Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του Μάρτυρος και αφού το έχρισαν με πολύτιμα μύρα και το τύλιξαν σε σινδόνα, το κατέθεσαν σε λάρνακα και το απέστειλαν στην πόλη της Λαμψάκου κατά την επιθυμία του.

Η Σύναξη του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν μέσα στο σεπτό Αποστολείο του Ιωάννου του Θεολόγου, πλησίον της Μεγάλης Εκκλησίας.

Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα έκτισε ο μέγας Ιουστινιανός (527-565 μ.Χ.) στην τοποθεσία του Πελαργού Κωνσταντινουπόλεως. Μονή του Αγίου Τρύφωνος αναφέρεται και μετά τα μέσα του 9ου αιώνος μ.Χ., παρακείμενη στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, στην οποία εκάρη μοναχός ο μετέπειτα Πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός (901-907, 912-925 μ.Χ.).

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου

Όσιος Βασίλειος Α’ ο Ομολογητής Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκη

Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εκ Ναυπλίου

Όσιος Πέτρος ο εν Γαλατία

Όσιος Βενδιμιανός

Όσιος Τιμόθεος ο Ομολογητής

Άγιος Θεΐων και Δύο παιδιά

Άγιος Καρίων ο Μάρτυρας

Άγιοι Περπέτουα, Σάτυρος, Ρευκάτος, Σατουρνίλος, Σεκούνδος και Φιλικητάτη οι Μάρτυρες

Αγία Bridgit (Ιρλανδή)

Όσιος Αντώνιος ο Ερημίτης

Άγιος Ηλίας ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιοι Αδριανός, Πολύευκτος, Πλάτων και Γεώργιος οι Μάρτυρες εν Μεγάροις

Άγιος Πέτρος ο Ιερομάρτυρας

Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού του Σωτήρος Χριστού εν Αρμουλαδή

Προεόρτια της Υπαπαντής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Άγιοι Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης, Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Δαβίδ ο Μοναχός

 

Σήμερα 1/2 γιορτάζουν: Τρύφων, Τρύφωνας, Τρυφωνία, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα

Σήμερα 1/2 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:29π.μ. και θα δύσει στις 5:48μ.μ. – Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 19 λεπτά

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμούμε μάρτυρες, παρθένους και οσίους: η πίστη γίνεται θάρρος, καθαρότητα, προσευχή, άσκηση, ενότητα και ελπίδα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμούμε τους Αγίους που φωτίζουν με πίστη, άσκηση, αγάπη και θαυματουργική χάρη στις καρδιές μας, οδηγώντας μας στον δρόμο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα μνημονεύουμε Οσίους και Μάρτυρες που ξεχώρισαν με προσευχή, ταπείνωση και γενναία ομολογία, οδηγώντας σε μετάνοια.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμούμε Άγιους και οσίους που ξεχώρισαν για την ομολογία και την αρετή τους, μαζί και τη σύναξη του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 9 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τρίτη 9 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα το εορτολόγιο φέρνει στο προσκήνιο ιερές μνήμες και πρόσωπα που σφράγισαν την πίστη με προσευχή, ταπείνωση και καρτερία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Στο σημερινό εορτολόγιο ξεχωρίζουν μορφές αγιότητας που σφράγισαν την παράδοση της Εκκλησίας με βίο ταπεινώσεως, ομολογίας και προσευχής.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Οι Άγιοι που εορτάζουν υπενθυμίζουν πως η πίστη, η ταπείνωση και η θυσιαστική αγάπη μπορούν να γίνουν δύναμη ζωής για κάθε άνθρωπο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Μέσα από τις σημερινές μνήμες ανακαλύπτουμε πως η πίστη, η θυσία και η προσευχή έγιναν διαχρονικά πηγή δύναμης και ελπίδας για τον άνθρωπο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμούμε τους εορτάζοντες Αγίους, που με την πίστη, την άσκηση και τη μαρτυρία τους φωτίζουν τη ζωή μας και μας εμπνέουν δύναμη και ελπίδα.

Ατζέντα