ΑΤΖΕΝΤΑ

«Φεύγει» από τη ζωή ο Κώστας Τσικλητήρας

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Φεβρουαρίου του 1912, όταν ο Κώστας Τσικλητήρας… φεύγει από τη ζωή μόλις σε ηλικία 24 ετών. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες αθλητές, που είχε τεράστιες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κωστής Τσικλητήρας, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1988 και ήταν γόνος...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Φεβρουαρίου του 1912, όταν ο Κώστας Τσικλητήρας… φεύγει από τη ζωή μόλις σε ηλικία 24 ετών. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες αθλητές, που είχε τεράστιες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κωστής Τσικλητήρας, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1988 και ήταν γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε έντονα με τον αθλητισμό, με την προπόνηση του να βασίζεται σε αυτοσχεδιασμούς όπως το να πηδά τη μάντρες ή να περνά επάνω από τρία δεμένα άλογα.

Το 1907 κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης, στο άλμα εις ύψος με 1.65 μ., στο ύψος άνευ φοράς με 1.40 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.14 μ. Στους Πανελλήνιους αγώνες κατάκτησε 2 χρυσά μετάλλια. Με την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΓΣ συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1907 αγωνιζόμενος στη θέση του τερματοφύλακα.

Μετείχε και πάλι στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για την περίοδο 1907-08. Στις 20 Ιουλίου αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στο μήκος άνευ φοράς και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και υποσχέθηκε ότι θα γίνει πρώτος ολυμπιονίκης.

Στις 23 Ιουλίου του 1908 ο Τσικλητήρας κατέκτησε για δεύτερη φορά το ασημένιο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση στο ύψος άνευ φοράς.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, κατά τους οποίους ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, κατέκτησε στις 8 Ιουλίου το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1913, ανεβάζει υψηλό πυρετό, με σπασμούς και δύσπνοια, ενώ μεταφέρεται στο Πολιτικό Νοσοκομείο.

Εκεί γίνεται διάγνωση για σοβαρή περίπτωση μηνιγγίτιδας ιδιότυπης μορφής και οκτώ μέρες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Η ατζέντα της ημέρας (10/2)

10 Φεβρουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον πλανήτη

1763 – Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: Η Συνθήκη των Παρισίων δίνει τέλος στον πόλεμο και η Γαλλία παραχωρεί την επαρχία του Κεμπέκ στη Μεγάλη Βρετανία.

1814 – Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Οι Γάλλοι νικούν τους Ρώσους και τους Πρώσους στη μάχη του Σαμπομπέρ.

1846 – Α΄ Πόλεμος Άγγλων και Σιχ: Μάχη του Σομπραόν. Οι Βρετανοί νικούν τους Σιχ στην τελευταία μάχη του πολέμου.

1936 – Β΄ Ιταλο-Αιθιοπικός Πόλεμος: Αρχίζει η μάχη του Άμπα Αραντάμ μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων και των Αιθιόπων υπερασπιστών.

1939 – Ισπανικός Εμφύλιος: Οι Εθνικιστές ολοκληρώνουν την κατάληψη της Καταλονίας και κλείνουν τα σύνορα με τη Γαλλία.

1940 – Η Σοβιετική Ένωση ξεκινά μαζικές απελάσεις Πολωνών πολιτών από την κατεχόμενη ανατολική Πολωνία στη Σιβηρία.

1943 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Προσπαθώντας να προκαλέσει την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ, ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός δεσμεύει γερμανικά στρατεύματα και Ισπανούς εθελοντές στη μάχη του Κράσνι Μπορ.

1947 – Υπογράφεται στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης της Ιταλίας με τις συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα.

1962 – Ο αιχμάλωτος Αμερικανός πιλότος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2 Γκάρι Πάουερς ανταλάσσεται με τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.

1962 – Ανοίγει η πρώτη ατομική έκθεση του Ρόι Λίχτενσταϊν.

1972 – Το Ρας αλ-Καϊμά προσχωρεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που απαρτίζεται πλέον από 7 εμιράτα.

1996 – Ο υπερυπολογιστής της IBM, Deep blue, νικά για πρώτη φορά τον Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Exit mobile version