Google Doodle: Μας εύχεται… καλό καλοκαίρι 2019!
Το καλοκαίρι είναι και… επίσημα εδώ καθώς σήμερα είναι 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, και η Google μέσα από το Google Doodle μας εύχεται «καλό καλοκαίρι 2019». Επίσημα αυτό θα συμβεί το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:54 ώρα Ελλάδας. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους. ο θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την...Το καλοκαίρι είναι και… επίσημα εδώ καθώς σήμερα είναι 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, και η Google μέσα από το Google Doodle μας εύχεται «καλό καλοκαίρι 2019».
Επίσημα αυτό θα συμβεί το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:54 ώρα Ελλάδας. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους.
ο θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρχει το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το Google Doodle για το Νότιο Ημισφαίριο εύχεται καλό χειμώνα 2019!
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Τα ηλιοστάσια
Τα δύο ηλιοστάσια κάθε χρονιάς φέρουν διάφορα ονόματα ανάλογα με το ποιο χαρακτηριστικό τους θέλουμε να τονίσουμε.
Τα πλέον συνηθισμένα ονόματα είναι θερινό ηλιοστάσιο και χειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια, αφού, όπως και οι εποχές του έτους, το θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως.
Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στην ουράνια σφαίρα όπως αυτός φαίνεται από τη Γη. Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Οι όροι αυτοί θεωρούνται οι πλέον ουδέτεροι και σαφείς.
Οι όροι ηλιοστάσιο του Ιουνίου και ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου είναι εναλλακτικοί των όρων «θερινό»/«χειμερινό», αλλά χωρίς την αμφιβολία για το ποιο ημισφαίριο υπονοούν. Δεν χρησιμοποιούνται πολύ πάντως, καθώς δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι της Γης ηλιακό ημερολόγιο, όπου τα ηλιοστάσια συμβαίνουν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα. Εξάλλου, αχρηστεύονται όταν μιλάμε για ηλιοστάσια σε άλλους πλανήτες.