ΑΤΖΕΝΤΑ

H νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι, σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια (pics, vid)

Παρασκευή και 13… Περίεργη ημέρα. Η 13η ημέρα του Δεκέμβρη το μακρινό 1967 δεν ήταν Παρασκευή, όπως σήμερα. Αλλά λογίζεται ως άτυχη για τον Ολυμπιακό. Είναι η μέρα που ο Μάρτον Μπούκοβι άφησε τους «ερυθρόλευκους».
H νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι, σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια (pics, vid)

Παρασκευή και 13… Περίεργη ημέρα. Η 13η ημέρα του Δεκέμβρη το μακρινό 1967 δεν ήταν Παρασκευή, όπως σήμερα.  Αλλά λογίζεται ως άτυχη για τον Ολυμπιακό. Είναι η μέρα που ο Μάρτον Μπούκοβι άφησε τους «ερυθρόλευκους».

Πέρασαν 52 χρόνια από τότε. Και κανείς δεν έχει ξεχάσει τον Μπούκοβι.

Για πάρτη του γράφτηκε τραγούδι. Και ένα βιβλίο.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο που έμενε  και του ζητούσαν να αλλάξει γνώμη.

Και να συνεχίσει να φοράει την ερυθρόλευκη φόρμα.

Ο Μπούκοβι «πλήρωνε» την καταγωγή του. Και το κομουνιστικό τότε παρόν της Ουγγαρίας.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η χούντα των συνταγματαρχών είχε πια εδραιωθεί.

Και απεχθάνονταν καθετί κομουνιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός πρέπει να αναβληθεί για χάρη του Γιουρόπα Λιγκ!

Την απόφαση του Μπούκοβι… ενίσχυσαν και τα άσχημα αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν. Με τέσσερις ήττες σε εννιά αναμετρήσεις. Και φινάλε κόντρα στην ΑΕΚ, σε εκείνη την ήττα με 3-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 3 Δεκεμβρίου 1967.

Ο Μπούκοβι έμεινε στον πάγκο του Ολυμπιακού για σχεδόν 2,5 χρόνια. Και σε αυτό το διάστημα κατέκτησε δύο τίτλους, ενώ οδήγησε τον Ολυμπιακό στην επίτευξη 12 νικών στις 14 πρώτες αγωνιστικές.

Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε το 2013…

Για το τέλος σας αφήνουμε τα λόγια από το βιβλίο του Δημήτρη Χαριτόπουλου (2003): «Η νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι»:

«Ήτανε όλοι εκεί. Οι αγαπημένοι από τα παλιά. Από την Αγία Σοφία και τα Μανιάτικα, τον Άγιο Δημήτρη, τα Ταμπούρια και την Υπαπαντή. Αδειάσανε τα καφενεία και τα σφαιριστήρια.

Την άλλη μέρα έγραψε και το “Φως” τι έγινε εκεί: Πώς είχε σταματήσει η συγκοινωνία κάτω απ’ το ξενοδοχείο της Καστέλλας, πως ανεμίζανε ασπροκόκκινες σημαίες και κασκόλ, ανάβανε στριμμένες εφημερίδες και κεριά κι οι πιο μικροί, με δάκρυα στα μάτια, φωνάζανε:

– Πατέρα! Μη φεύγεις!

Πώς, όταν βγήκε ο Μπούκοβι στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου να τους ησυχάσει με τον Λάντος δίπλα του, δάκρυσε κι αυτός και έκανε και τους μεγάλους να χτυπιούνται:

– Πατέρα! Μη φεύγεις, Πατέρα μη! Μη φεύγεις!

Έγραψε για τις φωτιές που ανάψανε μετά τους τσαμπουκάδες που γίνανε, το ξύλο που έπεσε στους γύρω δρόμους, τις σπασμένες τζαμαρίες, το διαλυμένο καφενείο. Έγραψε μερικά το “Φως”… Αλλά τι να καταλάβουνε αυτοί που γράφουνε!»…

Τα υπόλοιπα αθλητικά γεγονότα στις 13 Δεκεμβρίου 1967:

13/12/1995      Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του αγώνα του πρώτου τελικού του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος Μποταφόγκο – Σάντος (2-1) στο Μαρακανά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι πινακίδες δυο αυτοκινήτων με 11 οπαδούς της Σάντος αναγνωρίστηκαν από οπαδούς της Μποταφόγκο και άρχισαν οι πυροβολισμοί.

13/12/1989      Ο Μπράιαν Ρόμπσον σκοράρει στο 38ο δευτερόλεπτο για την Αγγλία στο 2-1 επί της Γιουγκοσλαβίας, στην 100ή νίκη της ομάδας του στο Γουέμπλεϊ.

13/12/1983      Οι Ντιτρόιτ Πίστονς σημειώνουν ρεκόρ πόντων κερδίζοντας τους Ντένβερ Νάγκετς με 186-184 σε έναν αγώνα με τρεις παρατάσεις.

13/12/1969      Ο Χανς Γκλας, ο Γερμανός ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Glas, πεθαίνει σε ηλικια 79 ετών. Έγινε γνωστός αρχικά σαν κατασκευαστής scooter και μετά μικρών αυτοκινήτων όπως το Goggomobil. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 1966 από την BMW ενώ το τελευταίο μοντέλο Glas (Glaserati) κυκλοφόρησε το 1968.

13/12/1942      Ο διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής της Ρασίγκ Κλαμπ ντε Λανς Στεφάν Στανίβ πετυχαίνει 16 γκολ στον αγώνα με την Αμπρί Αστουρί για το Γαλλικό Κύπελλο.

13/12/1893      Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελληνίου ΓΣ, ο Ιωάννης Φωκιανός διατυπώνει την άποψη ότι η τέλεση αγώνων πρέπει να αποτελεί τον βασικό στόχο του συλλόγου. Ως εκ τούτου οι αγώνες του 1891 που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος και που στην ουσία ήταν οι τρίτοι ετήσιοι αθλητικοί αγώνες στην Ελλάδα (μετά το 1888 και 1889) θεωρούσε ο Φωκιανός ότι έδωσαν πνοή στην “μέχρι τότε απονεναρκωμένη γυμναστική εν Ελλάδι”. Η επιμονή του αυτή για την διοργάνωση αγώνων και όχι για την ίδρυση γυμναστηρίων θα οδηγήσει σε εσωτερική σύγκρουση με διάσπαση του σωματείου, από την οποία θα προέλθει ο Εθνικός ΓΣ το 1893.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «H νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι, σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια (pics, vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.