Σαν σήμερα (14/2) στις 14 Φεβρουαρίου του 1929 σημειωνόταν μία από τις αιματηρές γκανγκστερικές μάχες στην ιστορία των ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής ο διαβόητος κακοποιός Αλ Καπόμενε, με το περιστατικό να μένει στην ιστορία ως «Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», λόγω της ημέρας.
Ήταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών του Σικάγο, με επτά μέλη της ομάδας του έτερου γκάνγκστερ Μπαγκς Μοράν να δολοφονούνται σε ενέδρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (14/2)
Οι δύο γκάνγκστερ λυμαίνονταν το Σικάγο με κύρια δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση αλκοόλ, καθότι μέρες της ποτοαπαγόρευσης.
Ο Αλ Καπόνε θέλοντας να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» της πόλης, έβαλε σε δράση ένα πανούργο σχέδιο
Έκλεισε ραντεβού με τον Μπαγκς Μοράν σε μέρος της επιλογής του, με δώρο-«παγίδα» ένα φορτίο ακριβού ουίσκι. Στη συνέχεια οι άνθρωποι του Καπόνε θα εμφανίζονταν μεταμφιεσμένοι ως αστυνομικοί για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο χτύπημα.
Το ραντεβού κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου σε μια αποθήκη του Βόρειου Σικάγου. Οι «αστυνομικοί» αποφάσισαν να δράσουν όταν αντιλήφθηκαν έναν άνδρα που έμοιαζε με τον Μοράν να μπαίνει στην αποθήκη.
Έτσι αιφνιδίασαν τα επτά άτομα που βρίσκονταν ήδη εντός και αφού τα έστησαν στον τοίχο, τους γάζωσαν με τα αυτόματα.
Όταν έφτασε η αστυνομία βρήκε στον τόπο του μακελειού έξι πτώματα πισώπλατα χτυπημένα και έναν βαριά τραυματία. Όταν τον ρώτησαν ποιος τον πυροβόλησε, αυτός ψέλλισε «κανείς» και πέθανε.
Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Μοράν, ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας άσχετος με την ιστορία, ένας μηχανικός που είχε κληθεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας χάνοντας τη ζωή του… τζάμπα.
Ο Μοράν ήταν άφαντος όμως. Για την ακρίβεια κατάφερε να σωθεί καθώς πήγε καθυστερημένα στο ραντεβού και όταν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε έγινε… Λούης.
Παρότι ο Αλ Καπόνε είχε άλλοθι για το που βρισκόταν εκείνη τη μέρα, τελικά συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα για φοροδιαφυγή. Η «βασιλεία» του διαβόητου Ιταλοαμερικανού κακοποιού όδευε στο φινάλε της.
Οσο για τον Μοράν, πέθανε το 1957 στη φυλακή σε ηλικία 63 ετών από καρκίνο στον πνεύμονα.
Τέλος να σημειώσουμε ότι ο τόπος του εγκλήματος (2122 Ν. Clark Street) μετατράπηκε σε τουριστική ατραξιόν μέχρι το 1967, που η αποθήκη κατεδαφίστηκε. Ο αιματοβαμμένος τοίχος της εκτέλεσης αποσυναρμολογήθηκε τούβλο – τούβλο και πουλήθηκε σε δημοπρασία στον καναδό επιχειρηματία Τζορτζ Πάτεϊ, ο οποίος τον ξανάχτισε μέσα στο μπαρ που διατηρούσε στο Βανκούβερ.
Σαν σήμερα (14/2): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα
1477 Η Μάργκερι Μπρους στέλνει στον Τζον Πάστον το πρώτο ερωτικό γράμμα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Απευθύνεται «Στον Αγαπημένο μου Βαλεντίνο».
1946 Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ονομάζεται ENIAC και κατασκευάστηκε από την IBM, τίθεται σε λειτουργία στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.
1961 Μεγάλη αγανάκτηση στην Ήπειρο, καθώς άρμα του πατρινού καρναβαλιού διακωμωδεί τη διένεξη Πατρών – Ηγουμενίτσας για την απόληξη της πορθμειακής γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας. Τα δημοτικά συμβούλια Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας απαιτούν την άμεση απόσυρση του εν λόγω άρματος.
1987 Υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη των Special Olympics, που έχουν αναπτύξει ένα πλούσιο αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο για τα άτομα με διανοητική ανεπάρκεια.
1989 Τίθενται σε τροχιά οι πρώτοι 24 δορυφόροι του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS).
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram