Σαν σήμερα (27/2), στις 27 Φεβρουαρίου 1943 ο Κωστής Παλαμάς «έφευγε» από τη ζωή. Ταυτόχρονα όμως περνούσε στην αιωνιότητα, καθώς το μυαλό του ενέπνευσε και συνεχίζει να το κάνει όλους όσοι επιλέξουν να διαβάσουν κάποιο κομμάτι από το πλούσιο έργο το.
Ο Κωστής Παλαμάς ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (27/2)
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με τον Νίκο Καμπά και τον Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής.
Πολλά έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες όπως στα γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά αραβικά και την τουρκικά.
Γεννήθηκε στην Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 1859 και από τα 9 μόλις του χρόνια έγραφε στίχους και διάβαζε Έλληνες και ξένους ποιητές. Η αρχή του πρώτου ποιήματός του έλεγε: «Σ΄ αγαπώ εφώνησα, / κι εσύ μ΄ αστράπτον βλέμμα /Μη – μ΄ απεκρίθης – μη θνητέ, / τολμήσης να μιάνης / δια της παρουσίας σου / τας ώρας τας ωραίας / που έζησα στον κόσμον /…». Λίγα χρόνια μετά, ο Κωστής Παλαμάς θα το χαρακτήριζε ποίημα για γέλια!
Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Ετσι θεωρήθηκε δικαίως ως δεύτερος εθνικός ποιητής, μετά τον Διονύσιο Σολωμό.
Παράλληλα, έκανε κι ένα μεγάλο λογοτεχνικό άνοιγμα προς τις λογοτεχνίες της Ευρώπης,
Στα κορυφαία έργα του, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι», «Τάφος», «Ασάλευτη Ζωή», «Ο δωδεκάλογος του γύφτου», «Η φλογέρα του Βασιλιά», «Τρισεύγενη».
Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 14 φορές, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η κηδεία του, μια μέρα μετά το θάνατό του, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών εξελίχθηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο. Μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, έψαλλαν τον Εθνικό μας Υμνο.
Σαν σήμερα (27/2): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα
1861 Με αίμα βάφονται στη Βαρσοβία της Πολωνίας διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.
1900 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.
1933 Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.
1953 Αρχίζουν στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στις 8 Αυγούστου.
1959 Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».
1966 Από το τριώροφο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Άρεως εκπέμπει για πρώτη φορά η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, με ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 19:00 και λήγει στις 21:10.