Μιχάλης Φιλόπουλος, ετών 25, οπαδός του Παναθηναϊκού. Συμπληρώθηκαν 14 ολόκληρα χρόνια από τη δολοφονία του μετά από επίθεση αντίπαλων οπαδών.
Συγκεκριμένα ο σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου 2007, ο Μιχάλης Φιλόπουλος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία.
Το ραντεβού του θανάτου (χωρίς εισαγωγικά) με τους οπαδούς του Ολυμπιακού είχε κλειστεί αρκετές ημέρες νωρίτερα.
Οι μεν και οι δε αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους πριν από έναν αγώνα Κυπέλλου βόλεϊ Γυναικών μεταξύ των δύο ομάδων.
Δύο μεγάλες μηχανοκίνητες πορείες διήνυσαν την Αθήνα και τον Πειραιά χωρίς διακριτικά, ωστόσο κανένας αρμόδιος δεν έσπευσε να ενημερώσει, να παρέμβει, να προσπαθήσει να σταματήσει το κακό.
Περισσότερα από 400 άτομα λέγεται ότι πήραν μέρος στη «μάχη της Παιανίας» και το… ντεκόρ περιελάμβανε, μαχαίρια, λοστούς, ρόπαλα, πέτρες…
Ο Μιχάλης Φιλόπουλος, Παναθηναϊκός μόλις 22 ετών, δέχτηκε δύο απανωτά χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού συνεχίζουν να τον χτυπάνε στο κεφάλι και στο σώμα, αλλά και να τον μαχαιρώνουν στους μηρούς.
Όταν μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ ήταν πλέον αργά. «Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από θλων αμβλύ όργανο προκληθείσα και τραύματα στο κεφάλι και τους μηρούς από νύσσον άμα και τέμνον όργανο» ήταν το πόρισμα του ιατροδικαστή.
Η Ελλάδα κράτησε την ανάσα της από το σοκ. Τα ΜΜΕ πρόβαλλαν για μέρες το τραγικό περιστατικό.
Στην πορεία των ερευνών έγιναν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, η δίκη κράτησε χρόνια με απίστευτες μαρτυρίες και ανατροπές, ώσπου το 2012 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε φυλάκιση τέσσερις κατηγορούμενους.
Δεν ήταν το πρώτο θανατηφόρο συμβάν οπαδικής απόχρωσης. Δυστυχώς δεν αποδείχθηκε ούτε το τελευταίο…
Μιχάλης Φιλόπουλος: Η δίκη της δολοφονίας
Όπως αναφέρει το ethnos.gr το χαρακτηριστικό της πολύκροτης δίκης ήταν η σιωπή που επικρατούσε στο δικαστήριο. Όσοι είχαν αρχικά δώσει ονόματα και πρόσωπα πήραν πίσω τις καταθέσεις τους, ισχυριζόμενοι ότι ήταν προϊόν πιέσεων της αστυνομίας που αναζητούσε ενόχους. Ο φόβος τους ήταν δεδομένος.
«Με έχουν απειλήσει μετά τα επεισόδια. Θα φας πολύ ξύλο, μου είπαν στο τηλέφωνο. Απείλησαν και εμένα και τους γονείς μου». Είχε δηλώσει μάρτυρας στο δικαστήριο. Τρία χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος αποδείχτηκε πως είχε δεχθεί δύο άγριες επιθέσεις και από το ξύλο είχε μπει στο χειρουργείο. Κάποιος άλλος μάρτυρας, ο οποίος λιποθύμησε στο δικαστήριο, είχε καταθέσει: «Κάποιες φωτογραφίες που αναγνώρισα, δεν ήξερα τι έλεγα. Ήμουν πολύ φορτισμένος. Ό,τι μου έδειχναν, έλεγα ναι! Είχα θολώσει!».
Ο πατέρας του Μιχάλη, Αντρέας Φιλόπουλος κατέθεσε: «Στο πρώτο δικαστήριο δεν μίλαγε κανείς. Ούτε τώρα θα μιλήσουν. Φοβούνται. Τους έχουν σαπίσει στο ξύλο». «Γενικά, όποιος μάρτυρας με έχει πλησιάσει, έχει φάει ξύλο».
Μιχάλης Φιλόπουλος: Ποιοι καταδικάστηκαν και ποιοι αθωώθηκαν
Η πρώτο βαθμό η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η δίκη συνεχίστηκε τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία ήταν 9 άτομα. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 3 (και 6 αθωώθηκαν), ενώ σε δεύτερο έγιναν 4. Μόνο ένας καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία, ενώ οι άλλοι 3 για απλή συνέργεια (ψυχική συνδρομή).
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σακάτης καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Στο εφετείο, όμως, του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και τα ισόβια μετατράπηκαν σε κάθειρξη 16 ετών.Ο Βασίλης Ψικάκος και ο Νίκος Βαγιόπουλος καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η ίδια ποινή παρέμεινε και σε δεύτερο βαθμό.
Σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονται εκτός φυλακής είτε διότι εξέτισαν μέρος της ποινής του είτε λόγω νόμου Παρασκευόπουλου. Συνολικά για την υπόθεση, δικάστηκαν 27 άτομα, για διάφορα αδικήματα όπως οπλοκατοχή ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Από αυτούς καταδικάστηκαν μόνο οι 8 για οπλοκατοχή με ποινές φυλάκισης 3 έως 6 μηνών με τριετή αναστολή.