Νίκος Σαμαράς: Σαν σήμερα ο ξαφνικός θάνατος του «αετού» του Ελληνικού βόλεϊ στα 42 του χρόνια
Ο Νίκος Σαμαράς μπορεί να έφυγε νωρίς, η επιδραστικότητα του στο Βόλεϊ στην Ελλάδα όμως τον καθιστούν «αιώνιο» στις μνήμες μας.Σαν σήμερα στις 4 Ιανουαρίου του 2013, ο κατά πολλούς κορυφαίος Έλληνας βολεϊμπολίστας, Νίκος Σαμαράς, θα φύγει αιφνίδια από την ζωή λόγω ανευρύσματος στα μόλις 42 του χρόνια.
Θλιβερή ημέρα η σημερινή για τον Ελληνικό αθλητισμό καθώς σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, ο «αετός» του Ελληνικού Βόλεϊ, ο Νίκος Σαμαράς θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Αιτία θανάτου θα είναι ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του 42χρονου βολεϊμπολίστα σόκαρε τον Ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τον κόσμο του Βόλεϊ.
Ο Σαμαράς έχει χαρακτηριστεί και ως «Γκάλης του βόλεϊ» γιατί πράγματι τέτοια μεγάλη ήταν η συνεισφορά του και η επίδρασή του στο άθλημα της πετοσφαίρισης στη χώρα μας. Έφερε την επανάσταση στο άθλημα κάνοντας το αγαπητό και δημοφιλές στον κόσμο.
Το όνομά του συνδέθηκε ιδιαίτερα με την ομάδα της Ορεστιάδας, πόλη καταγωγής του, στην οποία αγωνίστηκε από τα 18 του από το 1988 μέχρι το 1998. Το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης όπου τίμησε για χρόνια ο ίδιος ανεβάζοντας τον Α.Ο. Ορεστιάδας στην ελίτ του Ελληνικού και ευρωπαϊκού βόλεϊ έλαβε το όνομα του μετά τον θάνατό του.
Αυτή δεν ήταν η μόνη τιμητική κίνηση που έγινε προς τιμήν του. Ακόμη το Κλειστό Γυμναστήριο στη Μύρινα Λήμνου έλαβε επίσης το όνομά του καθώς ο Σαμαράς έμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του εκεί με την οικογένειά του έχοντας μάλιστα ιδρύσει την ομάδα «Λήμνος βόλεϊ». Τέλος, η επίσημη ονομασία του Λιγκ Καπ Ελλάδας είναι Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».
Τον Σαμαρά είχαν διεκδικήσει διακαώς οι μεγάλες ομάδες της χώρας αλλά και από το εξωτερικό ωστόσο ο ίδιος παρέμεινε πιστός στην ομάδα του για 10 χρόνια. Με την Ορεστιάδα έφτασε πολλές φορές στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό κερδίζοντας τη δεύτερη θέση σε Πρωτάθλημα και κύπελλο.
Έπειτα αγωνίστηκε για 1 σεζόν στην Ιταλία και την Παλαβόλο Φαλκονάρα. Επαναπατρίστηκε για χάρη του Ηρακλή με τον οποίο κατέκτησε τον μοναδικό του σημαντικό τίτλο, το Κύπελλο Ελλάδας το 2000.
Στη συνέχεια έπαιξε σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Φενέρμπαχτσε, Σεβίλλη, Ρέθυμνο, Μίλων Νέας Σμύρνης, Εθνικό Αλεξανδρούπολης μέχρι να ιδρύσει την ομάδα της Λήμνου στην οποία αγωνιζόταν όταν έφυγε αιφνίδια. Με την Εθνική Ελλάδας είχε 236 συμμετοχές.
Το μεγάλο του όνειρο να ανέβει κατηγορία η ομάδα δεν θα το δει ποτέ ο ίδιος να πραγματοποιείται καθώς δεν πρόλαβε να ζήσει την ολοκλήρωση της σεζόν και την άνοδο της ομάδας στην Α2 αντρών.
Πριν τον θάνατό του είχε προλάβει επίσης το 2012 να ιδρύσει μαζί με τον συναθλητή του Θανάση Πανούσο την ακαδημία της «Attica Beach Volley Club».
Ο Νίκος Σαμαράς ήταν το ίδιο το βόλεϊ για την Ελλάδα και δυστυχώς δεν πρόλαβε να βοηθήσει παραπάνω το άθλημα που αγαπούσε στην χώρα μας και εκτός γηπέδων. Η απουσία του θα είναι πάντα μεγάλη αλλά το έργο του και οι ευχάριστες στιγμές που έχει χαρίσει στους οπαδούς των ομάδων του θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στις μνήμες όλων.