Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, γράφτηκε με αίμα η τελευταία συμφωνία του «Mότσαρτ», του ευρωπαϊκού μπάσκετ, του Ντράζεν Πέτροβιτς.
Το ρολόι έδειχνε 17:20 και το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου του 1993. Ήταν η μέρα που ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ λίγους μήνες πριν κλείσει τα 29 χάνει τη ζωή του στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9 στο Ντένκεντορφ, κοντά στην πόλη Ίνγκολστατ, στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρία). Η είδηση του θανάτου του μέσα σε λίγες ώρες κάνει το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας του Ίνγκολστατ, εκείνο το απόγευμα, ένα διερχόμενο φορτηγό προσέκρουσε στην οδική διαχωριστική νησίδα. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του φορτηγού, το οποίο προσέκρουσε στο οδικό διάφραγμα για να σταματήσει τελικά και να μπλοκάρει και τις 3 λωρίδες κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Μόναχο.
Δευτερόλεπτα αργότερα, ένα Volkswagen Golf δεύτερης γενιάς, το οποίο μετέφερε τον κοιμισμένο Πέτροβιτς στη θέση του συνοδηγού, προσέκρουσε στο φορτηγό, σκοτώνοντας μόνον αυτόν και αφήνοντας την οδηγό – Κλάρα Ζάλαντζι, μοντέλο από τη Γερμανία, με την οποία ο Πέτροβιτς ήταν ερωτευμένος – και μια Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια, η οποία καθόταν στα πίσω καθίσματα, με σοβαρούς μόνο τραυματισμούς.
Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η ορατότητα εκείνη τη στιγμή ήταν περιορισμένη και ότι ο Πέτροβιτς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Ο τάφος του έγινε αμέσως ιερό για τους συμπατριώτες του. Το στάδιο της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ μετονομάστηκε σε Drazen Petrovic Basketball Hall στις 4 Οκτωβρίου 1993 και η πόλη του Ζάγκρεμπ του αφιέρωσε μια πλατεία, δίνοντας της το όνομά του.
Οι Nets απέσυραν τη φανέλα του Ντράζεν με το νούμερο 3, την οποία ο παίκτης φορούσε, στις 11 Νοεμβρίου 1993. Από το 1994, το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη (MVP) στο NBA έφερε το όνομα του. Στις 29 Απριλίου 1995, ανεγέρθη άγαλμα εις ανάμνηση της σπουδαιότητας αυτού του μεγάλου αθλητή μπροστά από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στην Ελβετία, καθιστώντας τον, έτσι, μόλις τον δεύτερο αθλητή που λαμβάνει τέτοια τιμή. Ο Πέτροβιτς έγινε μέλος του Basketball Hall of Fame το 2002.
Το 2006, η 13η επέτειος από το θάνατο του Πέτροβιτς στιγματίστηκε από τα εγκαίνια του Μουσείου Drazen Petrovic στο Ζάγκρεμπ, ενός πραγματικού “ναού” αφιερωμένου στην προσωπικότητα και τα επιτεύγματά του, με δέκα χώρους εκθεμάτων πολυτροπικού περιεχομένου, τα οποία αποτυπώνουν ολόκληρη την καριέρα αυτού του σπουδαίου αθλητή.