Σαν σήμερα (2/3) στις 2 Μαρτίου του 1933 εμφανιζόταν για πρώτη φορά στον κινηματογράφο ο Κινγκ Κονγκ (King Kong). Ένας φανταστικός τεραστίων διαστάσεων γορίλας, ο οποίος έμελλε να κερδίσει το κοινό κι έτσι να επανεμφανιστεί σε μεγάλο αριθμό ταινιών ως και σήμερα.
Μάλιστα με την πρόοδο της τεχνολογίας στο σινεμά., η πρόκληση για τα μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ ήταν μεγάλη ώστε να τον παρουσιάζουν με όλο και καλύτερα εφέ.
Ο Κινγκ Κονγκ υπήρξε δημιούργημα του άγγλου σκηνοθέτη Έντγκαρ Γουάλας (1875-1932) και του αμερικανού σκηνοθέτη Μίριαν Κούπερ (1893 – 1973). Παρά τη θηριώδη μορφή του, ο Κινγκ Κόνγκ ήταν πολύ αγαπητός στο κοινό και ουσιαστικά έλαβε τον χαρακτήρα του «αντιήρωα».
Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη ταινία του Μίριαν Κούπερ, που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαρτίου 1933.
Ουσιαστικά το κόνσεπτ αποτελεί μια είδους διασκευή του μύθου της «Πεντάμορφης και του Τέρατος». Η ταινία αυτή, σε μια εποχή που η τεχνολογία στον κινηματογράφο ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, προκάλεσε αίσθηση για τα εκπληκτικά εφέ του Γουίλις Ο’ Μπράιαν (1886-1962).
Ειδικότερα για τις σκηνές καταστροφής, με αποκορύφωνα τη σκηνή στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και τους ερωτικούς συμβολισμούς της. Η εικόνα της μικροσκοπικής Αν (την υποδύεται η Φέι Ρέι) μέσα στην τεράστια παλάμη του γορίλα και το τρυφερό γδύσιμό της από τα ακροδάκτυλα του γορίλα, θεωρούνται από τις από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίες.
Οσο τα χρόνια κυλούσαν, ο Κινγκ Κονγκ γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής. Έτσι εκτός από το σινεμά, εμφανίστηκε σε κόμικ, κινούμενα σχέδια, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα, με τη… χάρη του να φτάνει ακόμη και στο θέατρο!
Σαν σήμερα (2/3): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα
1913 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Σάμο, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
1919 Ιδρύεται από τον Λένιν η Γ’ Κομμουνιστική Διεθνής, γνωστή και ως Κόμιντερν, η οποία συσπειρώνει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που ακολουθούν τη γραμμή της Μόσχας.
1972 Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1986 Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο Γεράσιμος Αρσένης, εξαιτίας της διαφωνίας του με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Θα επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ το 1989.
1992 Ο Βασίλης Λεβέντης ιδρύει το κόμμα «Ένωση Κεντρώων».