Υπήρξε είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Παρακίνηση χιλιάδες να ασχοληθούν με την ποδηλασία. Με το βραχιολάκι «live strong» σήμα-κατατεθέν του ομώνυμου ιδρύματός του, θα προκαλέσει τεράστια, παγκόσμια καμπάνια κατά του καρκίνου. Τελικά ο Λανς Αρμστρονγκ κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο, όχι όμως και τη δύναμη της αλήθειας.
Στις 19 Ιανουαρίου το 2013 ο Αμερικανός ποδηλάτης θα παραδεχθεί δημόσια σε συνέντευξή του στην Οπρα Γουίνφρι ότι η λαμπερή καριέρα του βασίστηκε στο ψέμα.
Ο επτά σερί φορές (1999-2005) νικητής του γύρου της Γαλλίας (Tour De France), παραδέχτηκε ότι η… υπεράνθρωπη απόδοσή του ήταν αποτέλεσμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών (ερυθροποιητίνη, τεστοστερόνη κ.ά.), μεταγγίσεων αίματος και άλλων ζοφερών τεχνικών ενίσχυσης των επιδόσεων: «Ήταν αδύνατο να κερδίσω επτά Γύρους Γαλλίας χωρίς να ντοπάρομαι», είπε ατάραχος, επιρρίπτοντας την ευθύνη των πράξεών του αποκλειστικά στον εαυτό του. «Πήρα μόνος μου τις αποφάσεις μου. Το λάθος είναι δικό μου. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγνώμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, δήλωνε πως «δεν αισθανόμουν ότι έκανα κάποια απάτη, το να ντοπάρομαι ήταν μέρος της δουλειάς μου. Έτσι το έβλεπα», συνέχισε ο Άρμστρονγκ καταλήγοντας πως «θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής προσπαθώντας να επανορθώσω και ζητώντας συγνώμη».
Το σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό είναι μεγάλο. Του Αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι που πήρε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ των οποίων και οι 7 τίτλοι του στον ποδηλατικό γύρο Γαλλίας.
Φυσικά όλες οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες που είχαν μαζί του «χρυσά» συμβόλαια τα διακόπτουν.
Ο Λάνς Άρμστρονγκ δεν κατάφερε ποτέ να σώσει την τιμή και την υπόληψη του.Έσωσε όμως τη ζωή του. Συγκεκριμένα το 1996, διαγνώσθηκε με προχωρημένο ορχικό καρκίνο, ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του. Είχε πιθανότητα 50% για επιβίωση και υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Κατάφερε να απαλλαχθεί τελείως ένα χρόνο αργότερα και να «χτίσει» τον μύθο του πάνω σε αυτό το «κατόρθωμα».
Τελικά αποδείχθηκε ότι το εκμεταλλεύθηκε όλο αυτό το Θείο δώρο της ζωή για απάτη…
Σαν σήμερα (19/1): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα
19/1/1990 Με το σύνθημα “apartheid is not cricket” και “ban racist tours” υποδέχονται τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας Mike Gatting και 15 παίκτες που τον συνοδεύουν, 700 διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Jan Smuts του Γιοχάνεσμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη των παικτών στην αποκλεισμένη αθλητικά Νότιο Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Winnie Mandela, σύζυγος του φυλακισμένου Nelson Mandela, που τρεις εβδομάδες μετά, στις 11/2/1990 θα αποφυλακιστεί
19/1/1985 Ο Lenny Wilkens γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του NBA που έχει παίξει και κοουτσάρει 1.000 παιχνίδια
19/1/1974 O αγώνας Milwall – Fulham 1-0 είναι ο πρώτος αγώνας για το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που γίνεται Κυριακή
19/1/1973 Ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος, παραγωγός ταινιών, βιομήχανος και μηχανικός αεροσκάφων Howard Hughes, κάνει ρεκόρ πετώντας οριζοντίως πάνω από την Αμερικάνικη Ήπειρο, από το Λος Άντζελες μέχρι την Νέα Υόρκη, σε 7 ώρες, 28 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ των 9 ωρών και 27 λεπτών. Στις 10 Ιουλίου του 1938, θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρόνο ρεκόρ 91 ωρών (3 ημέρες και 19 ώρες).
19/1/1892 Ο πρώτος αγώνας μπάσκετ διεξάγεται στο YMCA Training School στο Springfield της Μασσαχουσέτης