Ποιος ήταν ο θρυλικός Σπύρος Λούης
Σαν σήμερα (12/1) το 1873 γεννιέται ο θρυλικός Σπύρος Λούης, Έλληνας ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.Σαν σήμερα (12/1) στις 12 Ιανουαρίου του 1873 γεννιέται ο Σπύρος Λούης. Ο Ελληνας Μαραθωνοδρόμος και Εθνικός ήρωας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως πρώτος αθλητικός θρύλος της χώρας. Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας το 1896.
Μπήκε από το… παράθυρο στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (29 Μαρτίου 1896), με την προτροπή του διοικητού του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής.
Παρά το γεγονός οτι ο Λούης έτρεξε χωρίς καμία προετοιμασία, κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων του, γνωρίζοντας την αποθέωση από 80.000 θεατές που είχαν κατακλύσει το Καλλιμάρμαρο. Οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να πανηγυρίζουν και να τον παροτρύνουν φωνάζοντας « Έλλην, Έλλην !». Η επίδοσή του ήταν 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.
Ο Λούης μπήκε στο στάδιο, όπου τον υποδέχτηκε ο λαός μαζί με δυο πρίγκιπες, τον κατοπινό διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και τον πρίγκιπα Γεώργιο και τον κέρναγαν κρασί, γάλα, μπύρα, αυγά πασχαλινά, πορτοκαλάδα και άλλα δώρα. Πολλοί του έταζαν από κοσμήματα ως τζάμπα ξύρισμα στο κουρείο για πάντα. Δεν ξέρουμε αν τελικά τα πήρε όλα αυτά τα δώρα. Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε : « Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό. »
Αργότερα κυκλοφόρησαν φήμες που τον ήθελαν να έχει κλέψει στον αγώνα, πραγματοποιώντας μέρος της διαδρομής πάνω σε κάρο. Μετά τους Ολυμπιακούς γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανέναν άλλο αγώνα δρόμου. Έζησε μια ζωή ήρεμη, εργαζόμενος ως αγρότης, και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός, ενώ δημιούργησε και οικογένεια.
Ο θρύλος του παρέμεινε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Συχνά τον καλούσαν σε αθλητικούς αγώνες ως επίσημο προσκεκλημένο και το κοινό τού έδειχνε την αγάπη του με επευφημίες. Αυτός εμφανιζόταν ντυμένος φουστανελάς και με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Όπως συνέβη και την 1η Αυγούστου 1936, όταν προσκλήθηκε από το Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου.
Συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκε και προσέφερε στον Φύρερ ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης, που ήδη είχε αρχίσει να μπαίνει σε δοκιμασία. Ο Λούης δεν τον χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Το 1926 κατηγορήθηκε για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου, προφυλακίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έφερνε δύσκολα και εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.
Ο Σπυρίδων Λούης πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι, στις 26 Μαρτίου 1940, λίγο πριν από την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Πολλές αθλητικές λέσχες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φέρουν το όνομά του, όπως το κύριο στάδιο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας, τον τόπο διεξαγωγής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς επίσης και η λεωφόρος που περνά απέξω. Στο Μόναχο, το όνομά του φέρει η λεωφόρος Spiridon-Louis-Ring που περνάει από το εκεί Ολυμπιακό πάρκο.
Σπύρος Λούης: Η επιρροή του
Ο Μαραθώνιος του Λούη παρουσιάζεται και στην κινηματογραφική ταινία Συνέβη στην Αθήνα (It Happened in Athens), με την Τζέιν Μάνσφιλντ.
Η έκφραση στα ελληνικά: «Έγινε Λούης» λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας γρήγορα. Επίσης το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φέρει το όνομά του.
Η ταινία Συνέβη στην Αθήνα (It Happened in Athens), παραγωγής 1962, με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Μάνσφιλντ, αναπαράγει τον θρύλο ότι ο Λούης δεν έτρεξε μόνο για τη δόξα, αλλά και για τα μάτια της Ελένης, μιας όμορφης μαρουσιώτισας.
Το 2012, η ιταλική εταιρεία Vibram κυκλοφόρησε ένα μοντέλο αθλητικών παπουτσιών με την ονομασία Spyridon LS, προς τιμή του Σπύρου Λούη.
Το ασημένιο κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον Λούη μετά τη νίκη του στον Μαραθώνιο πουλήθηκε αντί 664.842 ευρώ στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο (18 Απριλίου 2012).
Σαν σήμερα (12/1): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα
12/1/1992 Πεθαίνει στα 28 του χρόνια από καρδιά ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Juan Gilberto Funes στην Αργεντινή
12/1/1977 Ξεσπούν διαδηλώσεις στο Ισραήλ εναντίον της Γαλλίας για την απελευθέρωση του Aboud Daoud, υπεύθυνου, όπως πιστεύεται, για το μακελειό στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972
12/1/1966 Το ΔΣ της ΑΕΚ κάνει δεκτό το αίτημα του 36χρονου άσσου Κώστα Νεστορίδη, που έχοντας έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της ομάδας Κλεάνθη Μαρόπουλο εξαιτίας του παραγκωνισμού του, ζητάει να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού. Ο Νεστορίδης, που με την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε 250 αγώνες και σημέιωσε 224 γκολ, θα επιστρέψει από την Μελβούρνη ένα χρόνο μετά και θα αγωνιστεί με τον Βύζαντα Μεγάρων
12/1/1966 Ο Red Auerbach κερδίζει τον 1000ο του αγώνα ως προπονητής των Boston Celtics
12/1/1960 Ο Dolph Schayes των Syracuse Nationals γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής που ξεπερνάει τους 15.000 πόντους στην καριέρα του
12/1/1957 Η εταιρεία Wham-O παράγει το πρώτο φρίσμπι
12/1/1957 Η Carol Mandel των Chicago γίνεται ο πρώτη γυναίκα που κάνει την καλύτερη επίδοση στο skeet shooting ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες με 3 παγκόσμια ρεκόρ
12/1 2009 και 2015 Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κερδίζει τη Χρυσή μπάλα για τις σεζόν 2008 και 21014 αντίστοιχ. Το 2009 ήταν η πρώτη του κατάκτηση ενώ το 2015 η τρίτη από τις συνολικά πέντε,