Πόλεμος των Φόκλαντς: Ξέσπασε σαν σήμερα το 1982 ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Αργεντινή.
Τα νησιά Φόκλαντς, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς ανήκαν στο ευρωπαϊκό κράτος, όμως οι Νοτιοαμερικανοί τα διεκδικούσαν τουλάχιστον από το 1833.
Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε η εμφάνιση 50 Αργεντινών εμπόρων σιδηρομεταλλευμάτων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου 1982.
Η ενέργειά τους να δημιουργήσουν μία πρόχειρη εγκατάσταση και να υψώσουν τη σημαία της πατρίδας τους, χωρίς να θεωρήσουν διαβατήρια θεωρήθηκε εχθρική από τη Μεγάλη Βρετανία.
Η αντίδραση ήρθε έξι ημέρες αργότερα μέσω του περιπολικού σκάφους Endurance, το οποίο όμως εμποδίστηκε από την κορβέτα Guerrico του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.
Η τραγική οικονομική κατάσταση προκάλεσε κοινωνική αναταραχή στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, εξ ου και η προσπάθεια του δικτάτορα Γκαλτιέρι να φουντώσει το εθνικό συναίσθημα.
Στις 2 Απριλίου 1982, σαν σήμερα δηλαδή, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν και κατέλαβαν τα Φόκλαντς, τα οποία υπερασπιζόταν μια μικρή βρετανική φρουρά υπό τον ταγματάρχη Νόρμαν.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έδωσε εντολή άμεσης ανακατάληψης, τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τους Νοτιοαμερικανούς να αποσυρθούν από το νησί.
Οι ΗΠΑ, σύμμαχος και των δύο πλευρών, τάχθηκαν τελικά υπέρ των Βρετανών, ενώ οι Γάλλοι είχαν κομβικό ρόλο, διότι αποτελούσαν τον κύριο προμηθευτή του στρατιωτικού υλικού της Αργεντινής.
Αναφορικά με τη Νότια Αμερική, μόνο η Χιλή του στρατηγού Πινοσέτ δεν τάχθηκε υπέρ των γειτόνων, λόγω των συνοριακών διαφορών στην Παταγονία.
Οι Βρετανοί αντεπιτέθηκαν στις 25 Απριλίου με την ανακατάληψη της Νότιας Γεωργίας, ενώ στις 2 Μαΐου περισσότεροι από 300 Αργεντινοί ναύτες έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του καταδρομικού Στρατηγός Μπελγράνο.
Οι Αργεντινοί απάντησαν στις 4 Μαΐου με τη βύθιση του πολεμικού Σέφιλντ, ώσπου στις 21 Μαΐου άρχισε αμφίβια επιχείρηση για την ανακατάληψη των Φόκλαντς.
Στις 14 Ιουνίου 1982, οι Βρετανοί εισήλθαν στην πρωτεύουσα Στάνλεϊ και περίπου 9.800 αντίπαλοι αιχμαλωτίστηκαν, έπειτα από 74 ημέρες μαχών.
Οι Βρετανοί έχασαν 255 άνδρες και είχαν 746 τραυματίες, ενώ οι Αργεντινοί 649 νεκρούς, 1.068 τραυματίες και 11.313 αιχμαλώτους.
Σε πολιτικό επίπεδο, η ήττα των Αργεντινών διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προκάλεσε την κατάρρευση της Χούντας.
Στη Βρετανία, αντίθετα, το εθνικό συναίσθημα τονώθηκε και η Μάργκαρετ Θάτσερ επανεξελέγη άνετα το 1983.
Πόλεμος των Φόκλαντς – Δείτε video