Σαν Σήμερα 18/6: Ο Ναπολέων ηττάται στη μάχη του Βατερλό
Ο Ναπολέων γνωρίζει μεγάλη ήττα στο Βατερλό, λήγοντας έτσι τον πόλεμο της Γαλλίας με τις άλλες χώρες της ΕυρώπηςΣαν Σήμερα 18/6: Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 18 Ιουνίου 1815, όταν ο Ναπολέων Α’ δεχόταν την ήττα, από τις δυνάμεις των Άγγλων και των Πρώσων.
Η συγκεκριμένη μάχη ήταν μεγάλης σημασίας, αφού το αποτέλεσμα της έβαλε τέλος σε μια σειρά πολέμων, που διήρκεσαν σχεδόν 23 χρόνια, μεταξύ των Γάλλων και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Φυσικά έμεινε στην ιστορία ως η μάχη του Βατερλό, μία τοποθεσία περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες.
Όλα άρχισαν όταν μετά από την εξορία του στην Έλβα, ο Ναπολέων επανήλθε στο θρόνο και κυβέρνησε τη Γαλλία για 100 μέρες από τον Μάρτιο του 1815.
Η Αγγλία και η Πρωσία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να δώσουν ένα τέλος στην εξουσία του.
Από τη μεριά του βέβαια ο Ναπολέων, προσπάθησε να τους προκαλέσει ένα μεγάλο… χτύπημα, πριν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον στρατό τους.
Η στρατιά του Ναπολέοντα, με αρχηγούς τους Νέι και Γκρουσί, αριθμούσε 72.000 άνδρες, ενώ οι συνασπισμένες δυνάμεις 68.000 Βρετανο-ολλανδούς υπό τον Άρθουρ Γουέλσλι Α’ Δούκα του Ουέλιγκτον και 45.000 Πρώσους υπό τον Γκέμπαρτ φον Μπλύχερ.
Σαν Σήμερα 18/6: Η μάχη άρχισε στις 11 το πρωί και μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι Γάλλοι είχαν την πρωτοβουλία, αλλά οι κατά κύματα επιθέσεις τους απέτυχαν να δημιουργήσουν ρήγματα στο κέντρο των συμμαχικών δυνάμεων, εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού μεταξύ ιππικού και πεζικού.
Η εμφάνιση των Πρώσων στο πεδίο της μάχης και η πίεση που ασκούν στην ανατολική πτέρυγα του Ναπολέοντα, τον αναγκάζει να μεταφέρει δυνάμεις από το μέτωπο κατά του Ουέλιγκτον.
Οι απώλειες των συνασπισμένων δυνάμεων ανήλθαν σε 22.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι γάλλοι μέτρησαν 25.000 νεκρούς και τραυματίες, καθώς και 8.000 αιχμαλώτους. Τόσο λυσσώδης ήταν η μάχη, ώστε σε ένα χώρο μόλις 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκειτοντο 47.000 νεκροί και τραυματίες.
Η Μάχη στο Βατερλό σήμανε το τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών του Ναπολέοντα και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας του. Οι σύμμαχοι τον εξόρισαν στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1821.
Οι λόγοι της ήττας
Τα αίτια της ήττας του Ναπολεόντα εντοπίζονται στην αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων του, στην άριστη συνεργασία Μπλίχερ και Ουέλιγκτον και στο καθοριστικό λάθος, όπως αποδείχθηκε, του στρατάρχη Γκρουσύ, όταν δεν κατόρθωσε να καταδιώξει τους Πρώσους, με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στον Μπλίχερ να ενωθεί με τις δυνάμεις του Ουέλιγκτον.
Ήταν, όμως, προφανές, ότι ο Ναπολέων με καταβεβλημένες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις δεν ήταν ο φόβος και ο τρόμος του παρελθόντος. Επιπλέον, ο γαλλικός λαός κατάκοπος από τους πολυετείς αγώνες είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ειρήνης.
Μετά τη ήττα του Ναπολέοντα οι σύμμαχοι απομονώνουν τη Γαλλία και χωρίζουν την Ευρώπη σε τρεις ζώνες επιρροής, την αυστριακή, την πρωσική και την ρωσική, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ισχυροποιεί την αποικιακή της αυτοκρατορία.
Άλλα σημαντικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν σαν σήμερα:
618 – Αρχίζει η Δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε για τρεις αιώνες την Κίνα.
1541 – Με το Νόμο του Στέμματος της Ιρλανδίας, το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει το βασιλιά Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας και τους διαδόχους του ως βασιλείς της Ιρλανδίας.
1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821 Κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κηρύσσουν επανάσταση κατά των Τούρκων. – Αμπατζήδες Τούρκοι επιτίθενται κατά των Κρητών επαναστατών στον Άγιο Βασίλειο. – Μάχη της Λαγκάδας.
1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Βούλγαροι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την Θεσσαλονίκη, υποχρεώνονται σε παράδοση.
1953 – Πόλεμος της Κορέας: Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αποκρούσει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος στο ύψωμα Χάρρυ (440).
1967 – Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του πάνω στη σκηνή του Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ.
1983 – Η αστροναύτις Σάλλυ Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που πετά στο διάστημα.