Σαν σήμερα (19/4) πριν από 49 χρόνια και συγκεκριμένα το 1971 εκτοξεύθηκε ο πρώτος διαστημικός σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο πρώτος διαστημικός σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε ο Σαλιούτ 1, που εκτοξεύθηκε από την ΕΣΣΔ στις 19 Απριλίου 1971. Όπως και όλοι οι διαστημικοί σταθμοί ήταν «μονολιθικός» δηλαδή σχεδιασμένος για να εκτοξευθεί και να τεθεί σε τροχιά ολόκληρος, αλλά μη επανδρωμένος, και να επανδρωθεί με πλήρωμα αργότερα. Οι μονολιθικοί σταθμοί γενικά περιείχαν όλα τα απαραίτητα εφόδια και πειραματικό εξοπλισμό κατά την εκτόξευσή τους, και θεωρούνταν «αναλωθέντες» και προς εγκατάλειψη όταν αυτά είχαν πλέον χρησιμοποιηθεί.
Οι πρώτοι σοβιετικοί διαστημικοί σταθμοί έφεραν όλοι την ονομασία «Σαλιούτ» (χαιρετισμός), αλλά περιελάμβαναν δύο διακριτούς τύπους: τον πολιτικό και τον στρατιωτικό. Οι στρατιωτικοί σταθμοί (Σαλιούτ 2, Σαλιούτ 3 και Σαλιούτ 5) ήταν γνωστοί και ως «Αλμάζ».
Οι σταθμοί Σαλιούτ 6 and Σαλιούτ 7 κατασκευάσθηκαν με δύο αποβάθρες, που επέτρεπαν την επίσκεψη ενός δεύτερου πληρώματος με νέο διαστημόπλοιο: Το Σογιούζ 7K-T μπορούσε να παραμείνει 90 ημέρες στο διάστημα και μετά έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα νέο σκάφος[6].
Η διαδικασία αυτή επέτρεπε τη συνεχή κατοίκηση του σταθμού. Το Σκάιλαμπ έφερε επίσης δύο αποβάθρες, αλλά η δεύτερη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η παρουσία της αργότερα επέτρεπε σε σκάφη ανεφοδιασμού Progress να προσδεθούν στον σταθμό με νέες προμήθειες για αποστολές μακράς διάρκειας.