Έντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν κιόλας απο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το Καστελόριζο, φέρνοντας το πρώτο μνημόνιο στη χώρα.
Στις 23 Απριλίου του 2010, σαν σήμερα, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο.
«Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», οι άστεγοι αυξήθηκαν, ενώ πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους, είτε για να τα βγάλουν στο εξωτερικό, είτε για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το κόστος ζωής αυξήθηκε, λόγω μιας σειράς φόρων σε καύσιμα, ποτά, αναψυκτικά, τσιγάρα, προϊόντα καταστημάτων εστίασης. Αντιθέτως, το προσωπικό εισόδημα έχει υποχωρήσει, την ίδια ώρα που οι πολίτες έχουν κληθεί πολλές φορές να πληρώσουν έκτακτες εισφορές.
Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία, η ανεργία από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 εκτοξεύθηκε από το 11,9% στο 21,8%. Περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί μισθωτοί και συνταξιούχοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εύχεται στους Έλληνες καλό κουράγιο γνωρίζοντας ότι το σπιράλ της αδιέξοδης πολιτικής που θα εφαρμοζόταν θα στοίχιζε πολλά.
Αυτή τη μαύρη επέτειο του 2010 όλοι θέλουν να την ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε ένας… γολγοθάς για τους Έλληνες και την Ελλάδα με το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.