Το ημερολόγιο έγραφε 9 Νοεμβρίου του 1989, σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 32 χρόνια, όταν έπεφτε το «Τείχος του Βερολίνου» που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τα δεδομένα στην Γερμανία αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.
Το Τείχος του Βερολίνου ύψους 2 μέτρων, χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό και χτίστηκε το 1961 από τους Ανατολικογερμανούς και γκρεμίστηκε το 1989 από τη λαϊκή εξέγερση, που σάρωσε τα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Οι Δυτικοί το είχαν ονομάσει «Τείχος του Αίσχους».
Οι Αρχές της Ανατολικής Γερμανίας το έχτισαν με σκοπό να αποτρέψουν τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση. Τελικά γκρεμίστηκε από τους Βερολινέζους και των δύο πλευρών, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 1990, η Γερμανία επανενώθηκε.
Κατά τη διάρκεια των 28 χρόνων της ύπαρξης του Τείχους, τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς τη Δύση. Ως πρώτο θύμα αναφέρεται η 58χρονη νοσοκόμα Ίντα Ζίκμαν, η οποία σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1961 στην προσπάθειά της να διαφύγει στο Δυτικό Βερολίνο, όπου ζούσε η αδελφή της.
Τελευταίος χρονικά στην «μαύρη» αυτή λίστα, ήταν ο 33χρονος άνεργος ηλεκτρολόγος Βίνφριντ Φρόιντενμπεργκ, ο οποίος κατάφερε μ’ ένα αυτοσχέδιο αερόστατο να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο, Στάθηκε όμως άτυχος καθώς κατέπεσε και συνετρίβη, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο στις 29 Αυγούστου 1989.