ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου 1941: Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την επίθεση των Ιαπώνων κατά των Αμερικανών στη βάση τους στο Περλ Χάρμπορ όπου οι απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό για τις ΗΠΑ ήταν τεράστιες.

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου 1941: Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ
Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου 1941: Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ
Συντάκτης: Κώστας Παπαδόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, στο Περλ Χάρμπορ η Ιαπωνία θα πετύχει μία από τις πιο μεγάλες επιθέσεις του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Οι ΗΠΑ «πιάστηκαν στον ύπνο» από τους Ιάπωνες με τους Αμερικανούς να έχουν τεράστιες απώλειες από την αεροπορική επίθεση.

Το Περλ Χάρμπορ ήταν μία ναυτική, αεροπορική και στρατιωτική βάση των Αμερικανών στην Χαβάη λίγο πιο έξω από την Χονολουλού. Τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου η τότε «Ιαπωνική Αυτοκρατορία» θα επιτεθεί στη στρατιωτική βάση με στόλο πάνω των 400 αεροσκαφών τα οποία μεταφέρθηκαν σε 6 αεροπλαναφόρα.

Οι Ιάπωνες είχαν ξεκινήσει από την χώρα του στις 2 Δεκεμβρίου και ακολούθησαν μία πορεία από την Βόρεια πλευρά του Ειρηνικού όπου δεν υπήρχε κίνηση σκαφών. Αυτό σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της μυστικότητας της αποστολής. Μάλιστα οι Αμερικανοί, ακόμη και μετά την επίθεση δεν κατάλαβαν από που και πως είχαν βρεθεί τα αεροσκάφη εκεί.

Ο απολογισμός για τις ΗΠΑ έγραψε: 2.403 νεκρούς, 1.178 τραυματίες, 188 αεροσκάφη καταστράφηκαν και άλλα 159 είχαν ζημιές, 2 θωρηκτά βυθίστηκαν εντελώς ενώ άλλα 2 βυθίστηκαν αλλά τελικά ανελκύστηκαν, άλλα 2 πλοία βυθίστηκαν, βαριές ζημιές σε ένα θωρηκτό και ελαφριές σε άλλα 3.

Οι Ιαπωνικές δυνάμεις είχαν και αυτές απώλειες με: 64 νεκρούς και 1 αιχμάλωτο, 29 κατεστραμμένα αεροσκάφη και άλλα 74 με ζημιές, 4 υποβρύχια βυθίστηκαν.

Η επίθεση αυτή στο Περλ Χάρμπορ ήταν καθοριστική για το πως εξελίχτηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι ΗΠΑ τερμάτισαν την ουδέτερη στάση τους, αναγκάστηκαν να λάβουν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο μετά την επίθεση κηρύσσοντας πόλεμο κατά της Ιαπωνίας και κατ’ ακολουθία της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, χαρακτήρισε «ημέρα ντροπής» την 7η Δεκεμβρίου.

Exit mobile version